Rómsky holokaust je temnou stránkou rómskej histórie, vyhlásil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák

0
Peter Pollák určený na rómsku reformu (Autor: SITA)

„Pre ľudstvo je dôležité nezabudnúť a pamätať si dobré aj zlé veci. Aby sme v budúcnosti nemuseli stavať pamätníky a tabule pripomínajúce takéto tragické udalosti,“ uvádza Pollák. Splnomocnenec ocenil úsilie Európskeho parlamentu, ktorý po 71 rokoch od fyzického likvidovania Rómov a ich prenasledovania vyzval na uznanie 2. augusta za Pamätný deň rómskeho holokaustu. Ten by mal pripomínať verejnosti genocídu Rómov počas druhej svetovej vojny.

Vzdelávanie je pre Rómov kľúčové

Byť odvážnymi v prijímaní ťažkých, no prospešných rozhodnutí je povinnosťou ľudí, ktorí dnes rozhodujú o tejto krajine, poznamenal Peter Pollák. „Presadzoval som zákon o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý vyžaduje od ľudí zodpovednosť, aktivitu. Dlhodobo presadzujem zmeny vo vzdelávacom systéme, ktoré majú viesť k tomu, aby sme vychovávali mladých ľudí pre pracovný trh a nie pre úrady práce. Tieto zmeny by boli osožné pre rómske, ale aj nerómske deti,“ pripomenul.
Pamätný deň rómskeho holokaustu je podľa rómskeho splnomocnenca príležitosťou, keď by mali Rómovia otvorene hovoriť o svojich záležitostiach a bojovať za zlepšenie svojho postavenia a svojej komunity.

Holokaust si pripomenú viacerými podujatiami

Obete rómskeho holokaustu z augusta 1944 si rómsky splnomocnenec Peter Pollák pripomenie tento víkend viacerými podujatiami. Na sobotu 1. augusta na 10:00 je naplánovaný pietny akt kladenia vencov v Banskej Bystrici v Múzeu SNP, na 13:00 v Čiernom Balogu pri Pamätníku obetiam rómskeho holokaustu vo Vydrovskej doline. V nedeľu 2. augusta o 13:00 si Pollák obete pripomenie v Hanušovciach nad Topľou. V tento deň bude o 16:00 i spomienková liturgia svätej omše za obete holokaustu počas Rómskej púte v Gaboltove. Úrad usporiadal v spolupráci s RTVS i publicisticko-umelecké podujatie Poraimos – Rómsky holokaust v Čiernom Balogu, Hanušovciach nad Topľou, Dubnici nad Váhom, Lutile a Slatine. Záznam z týchto podujatí RTVS odvysiela v nedeľu 2. augusta o 20:05 na Dvojke.

Požieranie Rómov

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime – Brezinke zavraždených 2 900 Sintov a Rómov. Nacisti ich usmrtili v plynovej komore, prevažná časť obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi. Pamiatku týchto obetí si európski Rómovia uctievajú každoročne 2. augusta počas pamätného Dňa rómskeho holokaustu. Počas druhej svetovej vojny zahynulo podľa rómskeho splnomocnenca Petra Polláka 300-tisíc Rómov. Kým Židia na likvidáciu svojho národa používajú slovo holokaust, ktoré v gréčtine znamená spálenie, Rómovia svoju cielenú likvidáciu v koncentračných táboroch označujú rómskym slovom poraimos, čo znamená požieranie.
 

- Reklama -