Rezort vnútra hľadá cesty, ktoré by umožnili rozšírenie projektu občianskych hliadok v rómskych komunitách

0
Rómska osada (Autor: SITA)

Členovia občianskych hliadok spolu s koordinátorom dohliadajú napríklad na dodržiavanie nočného pokoja od 22:00 do 6:00 v celej obci v prípade, ak to všeobecne záväzné nariadenie neurčuje inak. Takisto monitorujú vznik konfliktov a predchádzajú im, pričom sú nápomocné štátnej i obecnej polícii. Úlohou hliadok je tiež ochrana súkromného a verejného majetku, detí a mládeže pred negatívnymi javmi, ako je napríklad pitie alkoholu či užívanie iných návykových látok, ale aj poskytovanie základných informácií v oblasti ochrany zdravia a hygieny. Dohliadajú tiež na ochranu životného prostredia a plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Na vytvorenie občianskych hliadok rezort práce vyčlenil 4,7 milióna eur, úrad rómskeho splnomocnenca Petra Polláka vyčlenil ďalších 6,5 milióna eur z Lokálnych stratégií komplexného prístupu.

Rómska iniciatíva Slovenska chce, aby Kaliňák posilnil hliadky v osadách

Rómska iniciatíva Slovenska (RIS) na čele s jej predsedom Václavom Kappelom minulý týždeň vyzvala ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby posilnil hliadky v osadách, kde Rómovia políciu nerešpektujú. Pre agentúru SITA to uviedol predseda iniciatívy. RIS neverí tvrdeniu, že polícia príde do osady a začne Rómov biť len tak bez príčiny. „Vyjadrenia neprispôsobivých Rómov, že polícia ich napadla bezdôvodne, treba považovať za účelovo klamlivé len na svoju obhajobu,“ upozornil Kappel. Poukázal pritom na útok Rómov na policajtov v nedeľu 2. augusta v osade Zabijanec v Rudňanoch i na policajný zásah v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z júna 2013. Ako pokračoval, „je samozrejmosťou, že ak je napadnutý policajt, je jeho povinnosťou útočníka spacifikovať, a to platí pre všetkých bez rozdielu farby pleti či náboženskej príslušnosti“.

Polícia jednotlivé bezpečnostné hrozby v problémových lokalitách vyhodnocuje a prijíma opatrenia, uviedol pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. Do niektorých osád sú počas výkonu služby presmerovávané napríklad pohotovostné motorizované jednotky (PMJ). „Polícia má rešpekt v osadách a bude zasahovať voči tým, ktorí zákon porušujú, a to bez ohľadu na to, či ide o sociálne vylúčenú komunitu,“ vysvetlil.

- Reklama -