Rezort diplomacie podporí sumou 20-tisíc eur centrá pomoci pre LGBTI ľudí

0
Ilustračné foto: Dúhový pochod (Autor: ReproFoto: facebook)

Q-centrum ponúka bezplatné právne, sociálne a psychologické poradenstvo pre LGBTI komunitu, ako aj pre ľudí, ktorí sa hľadajú, ich príbuzných či blízkych. Od novembra 2011 sa podľa autora projektu pracovisku podarilo poslúžiť vo viac ako 500 individuálnych, párových, skupinových či iných prípadoch či už formou osobného poradenstva, e-mailového alebo telefonického kontaktu, účasťou v podporných skupinách alebo inou odbornou konzultáciou. Hlavným cieľom projektu je zlepšovanie a zvyšovanie kvality života LGBTI ľudí a ich blízkych prostredníctvom poskytovania informovaných, špecifických a bezplatných typov poradenských služieb (psychologických, právnych, sociálnych) a vzdelávania.

„Od začiatku pôsobenia Q-centra sa zaoberáme dlhodobým cieľom jeho fungovania, a teda spoločnosťou, v ktorej Q-centrum nebude jediné takéto pracovisko a krajinou, kde odbornosť a afirmatívnosť poskytovaných služieb, poradenstva, podpory a potreby bezpečného priestoru bude môcť LGBTI komunita nájsť aj mimo Q-centra,“ píše sa v prílohe k zmluve. V tomto roku chce Queer Leaders Forum svoj dlhodobý cieľ posunúť do Košického kraja a spustiť v ňom pomocou niekoľkých aktivít pilotnú fázu budovania rovnakého poradensko-komunitného centra, keďže klientom z východného Slovenska vie z Bratislavy pomôcť len prostredníctvom emailovej alebo telefonickej komunikácie.

Cieľovou skupinou projektu sú zraniteľné skupiny diskriminované z hľadiska pohlavia, rodu, ale aj štátne a verejné inštitúcie, mimovládne organizácie, no tiež profesijní pracovníci s mládežou, pracovníci pomáhajúcich profesií či psychológovia. Miestom realizácie sú mestá Bratislava, Košice a Trenčín. Výber miesta sa podľa autorov projektu logicky viaže na už existujúce Q-centrum, ktoré sídli na Karpatskej ulici v Bratislave. Vzdelávacie workshopy prinesie Queer Leaders Forum do Trenčianskeho kraja, aktivity smerujúce k vytvoreniu Q-centra na východnom Slovensku sústredí v Bratislave a v Košiciach.

Primárnou cieľovou skupinou projektu sú LGBTI ľudia, ktorých spoločenské postavenie je na Slovensku stále zaťažené homofóbiou, diskrimináciou a absenciou niektorých právnych možností. Projekt komunitno-poradenského centra pôsobí na oblasť zvyšovania kvality života týchto ľudí cez priamy kontakt s nimi. Ide o poskytovanie bezplatného právneho, sociálneho a psychologického poradenstva, podporné skupiny, sprístupňovanie informácii a vzdelávanie prostredníctvom workshopov a neustále rozširovanej LGBTI knižnice, konzultácie k akademickým prácam, online poradňu či možnosť stretávať iné komunitné skupiny.

- Reklama -