Povinné kvóty sme odmietli, ale s Talianmi budeme v prípade azylantov solidárni

0
Ilustračná fotografia - utečenci (Autor: repro youtube, mg)

Aj takýmto spôsobom chce Slovensko pomôcť Taliansku s vlnou utečencov, ktorí sa do krajiny valia po tisíckach najmä cez Stredozemné more.

Taliansky minister zahraničných vecí tvrdí, že otázku utečencov „určite nevyriešime čarovnou paličkou“. Podľa Gentiloniho „musíme pracovať v krajinách pôvodu migrantov, v krajinách tranzitu, musíme zdieľať úsilie prijímať utečencov a musíme dodržiavať medzinárodné zmluvy“. Taliansko si podľa šéfa diplomacie uvedomuje svoju zodpovednosť a nečaká, že problémy s migrantmi vyrieši Brusel namiesto Ríma.

Taliansko pritom ešte pred pár mesiacmi volalo o pomoc Európskej únie, ktorú vláda Mattea Renziho vyzývala, aby sa do záchrany a zvládania vlny migrantov zapojili aj ostatné členské štáty únie. Rím totiž nemal dostatok prostriedkov na záchranné akcie v Stredozemnom mori. Taliansku námornú operáciu zameranú na pašerákov a záchranu ľudí s názvom Mare Nostrum nahradila celoeurópska misia Triton, ktorá má však nižší rozpočet a zameriava sa najmä na záchranu ľudí z pobrežných oblastí Talianska.

Len za jún prišlo do Talianska vyše 27-tisíc utečencov. Do krajiny sa dostali zväčša na člnoch pašerákov ľudí, ktorí často nepodstupujú riziko a nechávajú lode s ľuďmi napospas Stredozemnému moru. Kvótami chcel Brusel prerozdeliť 24-tisíc utečencov z Talianska do ostatných krajín európskej dvadsaťosmičky. Členské štáty EÚ ich však na júnovom summite odmietli a prerozdeľovanie bude prebiehať na základe dobrovoľnosti.

Stretnutie šéfov talianskej a slovenskej diplomacie sa však nevenovalo len utečencom. Miroslav Lajčák hovoril s Paolom Gentilonim aj o ekonomike. Taliani sú totiž pre Slovensko jednými z najdôležitejších investorov. 650 talianskych spoločností, ktoré pôsobia na našom území, investovalo za uplynulé roky približne 4 miliardy eur. Reč bola aj o prehĺbení spolupráce medzi Rímom a krajinami Vyšehradskej štvorky.

- Reklama -