Polovojenských oddielov, ktoré na Slovensku rozširujú svoje rady, sa neobávajú len mimovládne organizácie. Varuje pred nimi už aj minister školstva Juraj Draxler

0
Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

Podľa ministra školstva by branné cvičenia mali prevádzkovatelia a riaditelia stredných a základných škôl organizovať v spolupráci s oficiálnymi bezpečnostnými zložkami štátu, nie s polovojenskými oddielmi. „Chcel by som požiadať riaditeľov, aby dali veľký pozor na to, koho vpustia k deťom do tried, a v prípade branných cvičení spolupracovali najmä s našou armádou,“ cituje denník SME z vyjadrenia ministra Draxlera.

Šéf rezortu školstva si myslí, že prednášky a cvičenia organizované polovojenskými organizáciami môžu vážne ohroziť vývoj detí. „V dnešnej elektronickej dobe naozaj nie je problém vyhľadať si na internete organizáciu, ktorá chce prísť na školu prednášať, a preveriť si ju. Odporúčam aj osobný rozhovor s predstaviteľmi organizácií a detailnú kontrolu podkladových materiálov pre žiakov. Bol by som veľmi nerád, keby sa opakovala situácia s polovojenskými skupinami, ktoré sa dostali do našich škôl,“ zdôraznil Draxler.

Z rozhovoru s právnikom Danielom Milom, ktorý sa v denníku SME objavil začiatkom tohto roka, vyplýva, že to nie je so slovenskými polovojenskými oddielmi také jednoduché, ako sa zdá. Podľa Mila sa totiž vedenie organizácie Slovenskí branci v minulosti úspešne zbavilo ľudí, ktorí sa otvorene hlásili k extrémnej pravici. „Medzi členmi sú predstavitelia rôznych etník a národností. Márne by sme u nich hľadali klasického neonacistu so symbolikou a obdivom k tretej ríši. Predstavujú akúsi prestupnú stanicu pre mladých mužov hľadajúcich v období dospievania a tesne po ňom ideové zakotvenie, skupinu rovnako zmýšľajúcich a adrenalín,“ uvádza v rozhovore Daniel Milo.

Práve fakt, že polovojenská organizácia sa môže pre mladých ľudí stať vstupnou bránou k radikalizácii názorov, desí nielen ministerstvo školstva, ale aj mimovládne organizácie, ktoré bijú na poplach. Vyzývajú vládu, aby okamžite začala na školách vzdelávať študentov a zabránila tým prenikaniu ultrapravicových ideológií do vyučovania.

Celý rozhovor s Danielom Milom si môžete prečítať TU

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -