Po Gabčíkove možno obnovia aj ďalšie tábory a ubytovacie zariadenia pre utečencov

0
Účelové zariadenie STUBA Gabčíkovo (Autor: ReproFoto: stuba.sk)

Tábory pre azylantov boli kedysi v Gbeloch, vo Vlachoch a v Brezovej pod Bradlom, ale už niekoľko rokov sú zatvorené. Zatiaľ nie je jasné, koľko by stála obnova týchto zariadení, ktoré na Slovensku aj v minulosti slúžili na ubytovanie utečencov z cudziny. Pobytové zariadenie v Rohovciach dokáže pojať 140 ľudí a rovnaký počet dokáže ubytovať aj zariadenie v Opatovskej Novej Vsi. Záchytný tábor Humenné sa dokáže postarať o 524 azylantov.

Prevzatie piatich stoviek utečencov z preplnených utečeneckých táborov v Rakúsku slovenské ministerstvo vnútra zatiaľ oficiálne nepotvrdilo, ale Viedeň to berie ako dohodnutú vec. Ľudia z rakúskych táborov u nás dostanú azyl len dočasne, kým v Rakúsku nevybavia ich žiadosť o azyl. S najväčšou pravdepodobnosťou budú bývať v Gabčíkove, kde bolo pobytové zariadenie pre utečencov do roku 2008, keď ho pre nevyhnutné opravy zatvorili.

Podľa Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra rezort o prijatí migrantov z Rakúska definitívne rozhodne najneskôr do konca júla. Ako uvádza denník SME, Slovensko nemá prakticky žiadne iné možnosti. Na základe nedávnej dohody s Viedňou musíme utečencov z Rakúska prijať a ubytovať. Obyvateľom Gabčíkova, ktorí sa proti presunu migrantov do ich obce postavili, nepomôže ani petícia, ktorú rozbehli s cieľom zastaviť tento krok vlády.

- Reklama -