My sme z Česka žiadnu vládnu alebo nejakú inú ponuku nedostali, tvrdí minister Glváč v reakcii na správy o tom, že rezort obrany mohol spolupracovať s českou stranou

0
Obrnené vozidlo Rosomak – Scipio 8×8 (Autor: ReproFoto: youtube)

Podľa ministra Glváča je spolupráca s Poľskom taká výhodná, že na to, aby Slovensko zmenilo názor, by musela prísť veľmi výnimočná ponuka, ktorá však podľa neho z českého ministerstva obrany ani žiadnej súkromnej firmy so sídlom v Českej republike neprišla. „Musela by to byť zázračná ponuka, ktorá by viedla k tomu, aby sme prehodnotili náš postoj, a musela by byť extrémne výhodná pre Slovenskú republiku,” dodal šéf rezortu obrany.

Glváč obhajoval aj spôsob, akým došlo k výberu spoločností, ktoré zákazku na obrnené vozidlá Rosomak realizujú. Ministerstvo totiž nešlo klasickou cestou výberového konania, za čo zožalo vlnu kritiky v médiách, ale šéf rezortu obrany spoluprácu s Poľskom obhajuje a tvrdí, že výberové konanie by bolo menej výhodné. „Vojaci si presne vybrali, čo chcú, je tu ponuka Poľska, ktorá zohľadní aj naše prednosti niektorých prvkov zbrojárskeho priemyslu. Prinesie sem prácu a poskytne nám dlhodobé financovanie,” vysvetlil Glváč. Špecializované tímy z oboch krajín začnú na plnení dohody pracovať od 13. júla.

Najväčšia modernizácia armády v histórii

Začiatkom júla sa Poľsko so Slovenskom spoločne pustili do ambiciózneho projektu modernizácie ozbrojených síl. Ide o najväčšiu obnovu vojenských kapacít v histórii. Poľská premiérka Ewa Kopaczová po uzavretí dohody uviedla, že v nasledujúcich troch rokoch dodá poľská strana Slovensku 31 obrnených vozidiel typu Rosomak, ktoré budú vybavené streleckou vežou vyrobenou na Slovensku. Podľa ministerstva obrany dodajú Poliaci prvé vozidlá typu Rosomak – Scipio 8×8 na Slovensko ešte tento rok.

Ako vyzerá obrnené vozidlo Rosomak – Scipio 8×8 v akcii si môžete pozrieť TU

- Reklama -