Ministerstvo životného prostredia podľa ombudsmanky a environmentálnych organizácií porušuje práva občanov pri spracovaní vodohospodárskej politiky a sprístupňovaní informácií o nej

0
Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

MŽP argumentuje, že na základe rozporového konania bola akceptovaná pripomienka verejnosti, ktorú obsahuje aj vládou schválené znenie materiálu. Jednu z pripomienok zástupcovia verejnosti stiahli. Envirorezort tiež tvrdí, že žiaden pripomienkujúci subjekt okrem zástupcov verejnosti nemal námietky proti lehote stanovenej na pripomienkovanie dokumentu.

Na porušovanie práv občanov upozornila ombudsmanka

Ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá konala na podnet združenia Slatinka a organizácie VIA IURIS, upozornila začiatkom júla ministra životného prostredia Petra Žigu na porušovanie práv občanov pri spracovaní vodohospodárskej politiky a sprístupňovaní informácií o nej. Skonštatovala, že MŽP porušilo práva občanov na včasné a úplne informácie o stave životného prostredia, odňalo im právo na súdnu a právnu ochranu a nesprávne aplikovalo zákon o prístupe k informáciám. Dubovcová preto požiadala ministra Žigu, aby rešpektoval obsah Aarhuského dohovoru o vytváraní vhodných podmienok pre účasť verejnosti na prerokúvaní materiálov, ktoré majú vplyv na kvalitu životného prostredia. MŽP v reakcii uvádza, že tvrdenie ombudsmanky berie na vedomie, no považuje ho len za názor, pretože jediným oprávneným orgánom na takéto konštatovanie je Ústavný súd SR.

Envirorezort vyhrocovaniu sporu nerozumie

„MŽP dlhodobo nerozumie útokom a umelému vyhrocovaniu tohto čisto procesného sporu,“ reaguje ministerstvo, ktoré podľa vyhlásenia „trpezlivo a korektne argumentuje, komunikuje a poskytuje odpovede“. Tvrdí, že počas uplynulého roka a pol odpovedalo na 18 „mimoriadne rozsiahlych“ infožiadostí od spomínaných mimovládnych organizácií ako aj na veľké množstvo ďalších otázok od občanov. „Je preto neuveriteľné a nepravdivé tvrdiť, že ministerstvo informácie nesprístupňuje,“ odpovedalo MŽP s tým, že envirorezort bude v takejto serióznej komunikácii pokračovať aj napriek útokom. „Zo zverejnených výhrad OZ Slatinka vyplýva, že okrem získania informácií ide aj o snahu spolurozhodovať, na aký účel a projekty pôjdu finančné zdroje v oblasti vodnej politiky. Zodpovednosť pred občanmi za ochranu Slovenska pred povodňami však nesie rezort životného prostredia a vláda SR, a nie samozvaná skupina ľudí,“ uzatvára MŽP.
 

- Reklama -