LAJČÁK: Predsedníctvo v Rade EÚ je bezprecedentná výzva. Slovensko chce byť najšetrnejšie spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

Predsedníctvo je výzva

Minister zahraničných vecí uviedol, že predsedníctvo je veľkou výzvou nielen pre vládu a jeho rezort, ale je to aj príležitosť pre Slovensko ako ukázať, že dokáže viesť Radu Európskej únie. “Je pre nás veľmi dôležité, aby bolo predsedníctvo dobre pripravené, pretože od toho, ako dokážeme manažovať Radu EÚ, ako budeme posúvať dopredu európsku agendu a ako dokážeme dosahovať dohody s našimi partnermi, bude Slovensko do značnej miery mnoho rokov dopredu vnímané ako schopná a kompetentná krajina,” dodal Lajčák.


Budeme najšetrnejší

Náklady na predsedníctvo chce Lajčák stiahnuť pod 70 miliónov eur. Ak sa vláde podarí takto okresať výdavky na vedenie predsedníctva bude Slovensko najšetrnejším štátom spomedzi krajín V4, ktorý predsedal Rade Európskej únie. Podľa šéfa slovenskej diplomacie, “vynaložené prostriedky nebudú smerovať do Bruselu, ale sú to výdavky na našich zamestnancov, expertov, do našich hotelov, služieb, na prezentáciu slovenskej kultúry a regiónov.”

Splnomocnenec vlády je už pripravený

Za prípravu a hladký priebeh slovenského predsedníctva Rady Európy bude zodpovedať Ivan Korčok, ktorého do funkcie splnomocnenca vymenovala vláda prvého júla. Korčok je zároveň stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii.  Ako splnomocnenec bude zodpovedať za prípravy, koordináciu  a plnenie úloh predsedníctva.


Úlohy predsedníctva Rady Európy

Predsednícka krajiny vždy zodpovedá najmä za prácu Rady Európy v oblasti právnych predpisov Európskej únie, pokračovanie bruselskej agendy a spoluprácu medzi členskými krajinami. Predsednícky štát tak má dve hlavné úlohy:

1. Plánuje a vedie zasadania Rady a prípravných orgánov. Predsedníctvo dohliada na riadny priebeh rokovaní a správne uplatňovanie rokovacieho poriadku a pracovných metód Rady. Usporadúva tiež rôzne formálne a neformálne zasadnutia v Bruseli a v krajine, ktorá vykonáva rotujúce predsedníctvo.

2. Zastupovanie Rady vo vzťahoch s inými inštitúciami EÚ. Predsednícka krajina koordinuje svoju činnosť s predsedom Európskej rady a vysokým predstaviteľom Európskej únie pre zahraničnú politiku.
Od prvého júla do konca roka predsedá Rade Európy Luxembursko. Slovensko sa kormidla ujme na šesť mesiacov v polovici budúceho roka.

Ako funguje rotujúce predsedníctvo Rady Európy si môžete prečítať TU
 

- Reklama -