Demokracia je základná podmienka pre udržateľný rozvoj, hovorí minister Lajčák

0
Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

Spoločenstvo demokracií je neformálna iniciatíva na podporu a šírenie demokracie založená v roku 2000. Jej cieľom je dopĺňať demokratizačné aktivity ďalších medzinárodných fór, pričom poskytuje platformu aj na interakciu s mimovládnym sektorom a občianskou spoločnosťou. Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, účasť na ôsmej ministerskej konferencii Spoločenstva demokracií spojil minister Lajčák s bilaterálnou návštevou Salvádoru a viacerými dvojstrannými rokovania s partnermi z Latinskej Ameriky a Ázie. Lajčák sa stal prvým členom slovenskej vlády, ktorý navštívil Salvádor.

Zdôležitá je občianska spoločnosť

Minister Lajčák vo svojom vystúpení zdôraznil úlohu, ktorú pri budovaní demokracie zohráva občianska spoločnosť. Aj preto podľa ministerstva kladie Slovensko v diskusiách o formulovaní cieľov udržateľného rozvoja dôraz na budovanie inkluzívnej spoločnosti a efektívnych fungujúcich inštitúcií. Podľa Lajčáka sa pritom opierame o vlastnú skúsenosť z úspešného procesu demokratizácie a transformácie, vrátane posilňovania občianskej spoločnosti. Na rokovaniach s viceprezidentom krajiny, ministrom zahraničných vecí a ministrom hospodárstva zdôraznil, že hoci Slovensko a Salvádor nemajú otvorené otázky, potenciál vzájomnej spolupráce nie je využitý.

Lajčák chce posilniť vzťahy medzi V4 a Indiou

„Stredná Amerika je pre Európsku úniu strategickým partnerom a v existujúcej Asociačnej dohode máme potrebný právny rámec na rozvoj najmä ekonomickej spolupráce. Teraz ho treba naplniť obsahom,“ poznamenal na stretnutí s viceprezidentom Óscarom Ortizom. S rezortným kolegom Hectorom Martínezom sa Lajčák podrobnejšie venoval možnostiam tesnejšej regionálnej spolupráce medzi krajinami Visegradskej štvorky (V4) a krajinami Stredoamerického integračného systému SICA. Takisto tlmočil ministrovi zahraničných vecí Indie záujem posunúť vzťahy V4 s Indiou na vyššiu politickú úroveň.
O ochrane hraníc a cezhraničnej kriminality hovoril s ministrom zahraničných vecí Guatemaly Carlosom Raúlom Moralesom Moscosom, ktorého pozval na návštevu Slovenska.
 

- Reklama -