Ďalší škandál ministra Čisláka. Z funkcie odstúpiť nemieni

0
Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák (vpravo v popredí) (Autor: SITA)

Na sklonku minulého roka otriasla slovenskou politickou scénou kauza nevídaných rozmerov. Nemocnica v Piešťanoch obstarala o 600-tisíc drahšie CT. Keď sa škandál prevalil, z postu ministerky zdravotníctva „dobrovoľne“ odstúpila Zuzana Zvolenská. Po nej nasledoval vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška. V posledných týždňoch vyplával na povrch ďalší podozrivý nákup. Tentokrát sa jedná o ultrazvuk. „Ukazuje sa, že súkromné firmy zarábajú na úkor štátu aj pri nákupoch ultrazvukov. A je pritom jedno, či je za slovenské nemocnice politicky zodpovedná Zuzana Zvolenská, alebo jej nástupca v kresle minis­tra Viliam Čislák,“ píše redaktor .týždňa Marek Vagovič.

Diskriminačné podmienky súťaže

Príkladom je aj verejné obstarávanie na nákup ultrazvukov v žilinskej nemocnici. Koncom apríla podpísala nemocnica zmluvy na dodávku dvoch ultrazvukov od firmy Wega-MS za 123-tisíc eur. V tom čase už sedel v ministerskom kresle V. Čislák. Súťažné podklady si vyzdvihlo 13 firiem, ponuku predložila len Wega-MS. VIA IURIS a .týždeň informovali, že ostatné firmy neúspešne spochybňovali diskriminačne nastavené kritériá. Podobne Wega-MS uspela i v ďalších slovenských nemocniciach. VIA IURIS a .týždeň upozornili na skutočnosť, že ide o tú istú firmu, ktorá vyhrala v roku 2013 aj tender na nákup štyroch ultrazvukov v košickej nemocnici (375-tisíc eur). Podľa odhadov odborníkov pritom mohla kúpiť minimálne tri prístroje približne o 115-tisíc eur lacnejšie.

Čislák o odchode z ministerskej stoličky neuvažuje

Pochybnosti vzbudzuje aj cena jedného z ultrazvukov, ktorý dodala žilinskej nemocnici Wega-MS: 87-tisíc eur. Podľa zistení .týždňa a združenia VIA IURIS totiž niektoré nemocnice kúpili rovnaký typ prístroja o niekoľko tisíc eur lacnejšie: Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre zaň zaplatila 72-tisíc, nemocnica v Myjave necelých 80-tisíc. Ani po týchto čudných „náhodách“ minister Čislák nad demisiou neuvažuje. Vagovič pripomína, že slovenské nemocnice v minulosti nakupovali ultrazvuky aj od stavebnej firmy Váhostav.

- Reklama -