Sulík podporuje elektromobily. V decembri 2019 sa dotácie 6 mil. eur minuli za 4 minúty

0
Na snímke minister hospodárstvaSR a prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku Richard Sulík (Foto: TASR)

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR plánuje ďalšie kolo dotácií na nákup elektromobilov, výška príspevku však bude nižšia ako v závere roka 2019, no na pridelenie dotácie by mal mať každý záujemca nárok. Ministerstvo hospodárstva chce dotácie financovať z eurofondov nového programového obdobia 2021 – 2027. Z tohto dôvodu nebude výzva vypísaná skôr ako v závere budúceho roka. Pre TASR to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

 “Elektromobily budeme ďalej podporovať, pokiaľ na to budeme mať peniaze,” povedal Sulík. Výška dotácie na jeden elektromobil zatiaľ nie je určená, v každom prípade by však mala byť nižšia ako v prvom kole, kde záujemca mohol dostať 8000 eur na elektromobil a 5000 eur na plug-in hybrid.

“Chceme to spraviť nárokovateľné. To znamená, že potrebujeme dostatočne veľký balík peňazí a dostatočne malú podporu na jedno auto, aby dopyt, ktorý na základe tohto parametra vznikne, sme dokázali uspokojiť celý,” povedal Sulík.

Peniaze na podporu elektromobilov chce minister získať z fondov EÚ, a preto rezort v najbližších mesiacoch žiadnu výzvu neplánuje. Sulík predpokladá, že by sa touto témou mali zaoberať najskôr v závere budúceho roka. “Ten, kto zvažuje kúpu elektroauta teraz, nech tak urobí, lebo to nebude tak rýchlo,” dodal Sulík.

Registráciu záujemcov v prvom kole dotácií na elektromobily spustilo MH v polovici decembra minulého roka. Záujem bol taký veľký, že pripravený balík šiestich miliónov eur sa minul za necelé štyri minúty. O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bolo možné získať dotáciu, bola 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty.

- Reklama -