Žitňanská (Most-Híd): Zmeny upravujú vzťahy medzi súdmi, exekútormi a dlžníkmi

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Zmeny upravujú vzťahy medzi súdmi, exekútormi a dlžníkmi. Dlžník získa väčšiu mieru ochrany a exekútor väčšiu zodpovednosť za výkon exekúcie. Zároveň odbremeňujeme súdy od exekučnej agendy, čo prispeje k lepšiemu prístupu k spravodlivosti vôbec. Zmenami v konkurznom zákone dávame dostupnejšiu možnosť oddlženia tým, ktorí sa z vlastnej viny alebo z iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a sami sa z nej nevedia dostať. Nemajetným s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Významne zvyšujeme aj ochranu pred úplnou stratou bývania dlžníkov.

Novela Exekučného poriadku

Zmeny v Exekučnom poriadku kladú väčšie požiadavky na exekútorov. Vďaka novinkám bude možné skoncovať aj s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami. Oveľa jednoduchší má byť odklad exekúcie. Ďalšou navrhovanou novinkou je zverejňovanie poverení na vykonanie exekúcií.

Osobný bankrot

Vďaka zmenám v zákone o konkurze a reštrukturalizácii sa tzv. osobný bankrot stáva dostupnejším pre viac ľudí. Podstatne znižujeme náklady spojené so začatím konania o oddlžení. Nemajetným dlžníkom navyše s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Dlžníci budú v zmysle návrhu chránení pred úplnou stratou bývania. Podstatnou zmenou, ktorá vzišla v rámci pripomienkového konania, je aj zavedenie tzv. „nepostihnuteľnej hodnoty obydlia“. Toto opatrenie významne zvyšuje ochranu dlžníkov pred úplnou stratou bývania.

Dlžník, ktorý prejde osobným bankrotom, bude mať právo voči tzv. nezabezpečeným veriteľom uchrániť sumu tzv. „nepostihnuteľnej hodnoty obydlia“. Túto sumu ustanoví vláda SR nariadením. Ak obydlie dlžníka nebude dosahovať túto hodnotu, v konkurze sa ani nebude predávať. Ak ju presiahne, na bankový účet sa dlžníkovi vyplatí časť z výťažku zo speňaženia obydlia zodpovedajúca nepostihnuteľnej hodnote obydlia. Z tohto účtu potom bude môcť mesačne čerpať v nasledujúcich rokoch určenú sumu.

- Reklama -