Žitňanská (Most-Híd): Zákon o tvorbe zákonov kvalitu legislatívneho procesu nevyrieši

0
Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

Podľa Lucie Žitňanskej sú právna istota a predvídateľnosť legislatívneho procesu z pohľadu právneho štátu zásadné parametre, ale po 53 schôdzach parlamentu, keď do konca funkčného obdobia zostávajú len 3 schôdze, na ktorých sa ešte nejaké zákony môžu prijímať, už vôbec nejde o zmenu legislatívneho prostredia, ale iba o predvolebnú kampaň. „Pokiaľ by to teda s predvídateľnosťou legislatívneho procesu myslel premiér vážne, mohol pri absolútnej väčšine poslancov parlamente a jednofarebnej vláde pripravovať zákony v štandardnom procese aj bez zákona o tvorbe legislatívy, no nestalo sa,“ uviedla k tomuto zákonu Lucia Žitňanská. Zároveň pripomenula záväzok vlády, ktorá mala vo svojom programovom vyhlásení, že „v snahe zabrániť zneužívaniu skrátených foriem legislatívnych konaní príjme prísnejšie legislatívne pravidlá tvorby legislatívnych predpisov“. „Nie, že by tento zákon nebol potrebný, ale keď ho teraz, na konci volebného obdobia v parlamente schvaľujeme, je treba vedieť, že nie je úspechom ale naopak, potvrdením zlyhania vlády Róberta Fica,“ doplnila Žitňanská.

Prijímanie tohto zákona v čase, keď už prakticky žiadne zákony vláda schvaľovať nebude a až po tom, čo za 3 roky predložila už dvadsiatku zákonov v zrýchlenom konaní hovorí samo za seba. „Je symbolické, že sa novela stavebného zákona v zrýchlenom konaní prejednávala dokonca v ten istý deň ako návrh zákona, ktorý by mal tento spôsob predkladania zákonov obmedziť, pretože sa cez neho dostáva do našej legislatívy priveľa účelových a nesystémových prvkov,“ uviedla príklad nesystémového konania vlády Lucia Žitňanská.

Otázka kvality legislatívneho procesu podľa Lucie Žitňanskej však ešte bude závisieť aj od parlamentu, že do akej miery budú poslanci ochotní akceptovať, aby aj poslanecké návrhy zákonov prebiehali v rovnakej alebo obdobnej procedúre ako vládne návrhy zákonov a či budú pripravení vzdať sa aj možnosti rôznych „prílepkov“ k zákonom pridaným bez diskusie v druhom čítaní. „To môže vyriešiť len novela Rokovacieho poriadku, ktorá je v parlamente ako poslanecký návrh poslancov strany Smer SD, ale ktorá vôbec nie je v zhode s predloženým vládnym zákonom,“ vyhlásila Lucia Žitňanská. V druhom čítaní teda bude potrebné návrh zákona zlaďovať s novelou Rokovacieho poriadku, čo však poslankyňa Lucia Žitňanská za reálne nevidí, keďže si vláda a poslanci Smeru neboli schopní pri týchto dvoch návrhov zákonov sadnúť vopred a zladiť svoje predstavy.

- Reklama -