Žitňanská (Most-Híd): Rezort spravodlivosti pripravil protischránkový zákon

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravilo návrh nového protischránkového zákona s názvom Zákon o registri partnerov verejného sektora. Partner verejného sektora je každý subjekt, ktorý sa dostane do obchodného vzťahu so štátom a uchádza sa o verejné zdroje. Osobám, ktoré sa o verejné zdroje uchádzajú, vznikne povinnosť zapísať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru až po konečného užívateľa výhod. O zákone dnes novinárov informovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

“Chceme dosiahnuť stav, aby všade tam, kde štát prichádza do vzťahu so súkromným sektorom, tak súkromný sektor musel odkryť svojho konečného užívateľa výhod. To by tejto firme mala garantovať kvalifikovaná osoba, ktorá spolupodpíše samotný návrh do registra,“ vysvetlila Žitňanská. Osoba, ktorá podá návrh na zapísanie údajov do registra, bude podľa ministerky za proces a správnosť údajov tiež zodpovedať. 

Medzi povinné osoby by mali patriť napríklad advokát, banka, daňový poradca alebo audítor. Výsledkom by podľa šéfky rezortu spravodlivosti mala byť vyššia validita evidovaných údajov. “Chceme transformovať súčasný register konečných užívateľov výhod na register partnerov verejného sektora,” dodala. 

Nový register bude verejný a kontrolovateľný. Podnet na kontrolu údajov bude môcť podať ktokoľvek, pričom kontrolnú funkciu bude plniť registrový súd v Žiline, ktorý bude nový register viesť. “Cieľom takejto právnej úpravy je nad úroveň zákona proti praniu špinavých peňazí nastaviť maximálnu možnú transparentnosť vo vzťahoch štát verzus biznis,“ zdôraznila Žitňanská. 

Súd okrem kontroly údajov bude môcť udeliť aj sankcie. Verejný partner bude môcť dostať pokutu až do výšky hospodárskeho prospechu, alebo od 10 tisíc do jedného milióna eur. Štatutár partnera verejného sektora môže dostať pokutu do 100 tis. eur. Za zaplatenie pokuty by mala ručiť osoba, ktorá mala garantovať správnosť údajov. “Štát bude môcť odstúpiť od zmluvy, ak zistí, že ten, s ktorým uzavrel zmluvu, nehovoril pravdu.“ pokračovala Žitňanská. 

Nový zákon by mal tiež počítať s možnosťou trestného stíhania partnera verejného sektora. Do pripomienkového konania by sa mal dostať v najbližších dňoch. 

- Reklama -