Žiliak (SDKÚ-DS): Iluzionista Roberto alebo z čoho sa platia sociálne balíčky

0
Billboard politickej strany SDKÚ-DS (Autor: SITA)

Dnes jednému takému iluzionistovi stačí veľká tabuľa a pár kamier. Za pár minút vytvorí ilúziu starostlivého muža, ktorý chce národu dopriať lepší život.

Všetko niečo stojí a vytvorenie ilúzie peňazí náklady na toto predstavenie nepokryje. Na to sa poskladajú tí, ktorí nie sú na vystúpenie iluzionistu Roberta ani pozvaní.

Kto to je? Tak napríklad majiteľ malej rodinnej firmy. Zo 100-tisíc eur, ktoré tento malý podnikateľ zarobí v tomto roku, zaplatí krátko po budúcoročných voľbách, teda k 31. marcu 2016, daň z príjmov vo výške 22-tisíc eur.  

Ale to však nie je všetko. Keďže sa v tomto roku snažil a zarobil si na živobytie pre seba a svoju rodinu, bude platiť aj naďalej. Od 1. apríla 2016 do 31. marca 2017 bude platiť štátu mesačné preddavky na daň v celkovej výške 27 500 eur.  Ak by sa mu náhodou v budúcom roku prestalo dariť a nevytvoril by zisk, preddavky na daň bude musieť platiť aj tak a štát mu ich vráti až v apríli 2017.

Čiže ak tento rok malá rodinná firma zarobí 100-tisíc eur, štátu bude musieť do marca 2017 zaplatiť 49 500 eur.
 
Ak si však myslíte, že ak by tento malý podnikateľ všetko zdanil, tak si môže hneď na začiatku budúceho roka vyplatiť 50 500 eur, ste ďaleko od pravdy.  Iluzionista Roberto má totiž aj komparz, ktorý sa tiež hlási o slovo. Čiže ak by si náš malý podnikateľ vyplatil spomínanú sumu, v ďalšom mesiaci musí zaplatiť 6 921,60 eur na zdravotných odvodoch. V tej chvíli mu neostane nič iné, len dúfať, že ak ochorie, dostane sa mu kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Ešte sa totiž môže stať, že jeho peniaze sa použijú napríklad na nákup kvalitne predraženého CT-prístroja do niektorej z nemocníc. To dokáže Robertov komparz veľmi šikovne prikúzliť.

Jedinou útechou pre tohto malého podnikateľa je, že mu štát 30. apríla 2017 vráti 27 500 eur, ktoré v roku 2016 zaplatí na daňových preddavkoch. Pričom tých 27 500 eur by mohol použiť na rozvoj ďalšieho podnikania už v budúcom roku.

Lenže iluzionista Roberto potrebuje kulisy, teda peniaze pre svoje predstavenie ešte dnes. V apríli 2017 by totiž jeho estrádna show už možno nikoho nezaujímala.

- Reklama -