Zelník (SNS): Zvýšiť kvalitu a dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti sa dá cez rezidentské programy navýšením počtu prijímaných absolventov medicíny

0
Štefan Zelník. (Autor: SITA)

Nedostatočné financovanie  ambulantného sektora nedovoľuje  držať krok s výškou  miezd v lôžkových zariadeniach. V ústavnej zdravotnej starostlivosti je plat lekára  zafixovaný na 2,2 násobok priemernej mzdy.  Každoročne  sa platovým automatom v nemocniciach zvyšujú mzdy, čo je správne z hľadiska stabilizácie pracovníkov.  V ambulantnom sektore  je chod ambulancií aj odmeňovanie závislé od ceny bodu a ceny kapitácie.  Ceny bodu a  kapitácie   sa nezvyšujú  takým tempom,  aby odmeňovanie v ambulantnom sektore kopírovalo  mzdy  v nemocniciach. Okrem toho v  ambulantnom sektore  narastá stále viac administratívnej záťaže, čo pôsobí neatraktívne  na budúcich záujemcov o prácu v ambulantnom sektore.

Zvýšiť kvalitu a dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti sa dá cez rezidentské programy a navýšením počtu prijímaných absolventov medicíny. Lekár môže získať atestáciu len v lôžkovom zdravotníckom zariadení. Finančné prostriedky na  jeho mzdu  by malo dostať z ministerstva zdravotníctva cez rezidentský program. Navrhujem rozšíriť rezidentský program o ďalšie  špecializácie v spolupráci s VÚC. Rezidentský program musí zohľadňovať potreby danej lokality.

Odporúčam financovať  ambulantný sektor cez reálnu cenotvorbu, čo zabezpečí lepšie  platové ohodnotenie v tejto sfére. Zároveň by sa to malo  odraziť aj na materiálno-technickom vybavení  pracovísk (obmenou novej modernej prístrojovej techniky, používaním moderných  zdravotníckych materiálov a pomôcok). Zvýšili by sa investície do modernizácie samotných priestorov, čo by zlepšilo hygienický štandard.  Ak sa zabezpečí adekvátne financovanie, potom ministerstvo zdravotníctva  by malo v ďalšom kroku vydať  nové „Minimálne požiadavky na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie ambulantných zariadení“. Tie budú zárukou,  že zvýšený príjem ambulantného sektora sa pretaví aj do spomínanej  obnovy priestorov a prístrojovej techniky. Je potrebné zabezpečiť počas štúdia na lekárskych fakultách a počas prípravy na špecializáciu, aby sa kládol vyšší dôraz na výchovu mladých lekárov a zlepšiť ich komunikačné zručnosti nielen medzi lekárom a pacientom, ale aj medzi jednotlivými zdravotníckymi pracovníkmi.

- Reklama -