Zelník (SNS): Zdravotnícki asistenti sa premenujú na praktické sestry

0
Štefan Zelník. (Autor: SITA)

Ďalej podpredseda SNS vysvetlil, že pri zosúlaďovaní nášho vzdelávania so vzdelávaním EÚ nastali v minulosti chybné rozhodnutia a dodal: „Podľa smernice EÚ zdravotná sestra je regulovaným povolaním a musí absolvovať 4 600 hodín praktickej výuky, je úplne jedno, či to absolvuje počas strednej alebo vysokej školy. Nesprávnou aplikáciou európskej smernice sa stalo to, že bolo požadované pre zdravotnú sestru vysokoškolské vzdelanie. Stredné zdravotnícke školy boli utlmované a pokračovali vo výchove zdravotníckych asistentov.“

Predseda výboru Štefan Zelník doplnil, že stredné zdravotnícke školy majú oveľa náročnejší študijný program, sú viac vyvzdelávaní ako zdravotnícki asistenti a práve preto v minulom roku mohlo ministerstvo zdravotníctva pristúpiť k rozšíreniu kompetencií pre zdravotníckych asistentov. „Názov praktická sestra zodpovedá aj ich kompetenciám a praktickému zaradeniu. Cieľom premenovania je zlepšiť pre absolventov stredných zdravotníckych škôl ich spoločenské postavenie a tým zvýšiť záujem o toto povolanie,“ priblížil dôležitosť legislatívnej zmeny názvu na praktickú sestru podpredseda SNS Zelník.

Prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl Miroslav Sekula vyjadril svoju radosť s tým, že sa konečne hovorí o takejto dôležitej zmene, po ktorej asociácia volá od roku 2005. „Dnes sú tu konečne ľudia, ktorí sú ochotní načúvať tejto problematike. Vlastne nie len počúvať, ale ju aj meniť,“ dodal a uistil, že stredné zdravotnícke školy sú na zmeny pripravené.

- Reklama -