Závacká (PD): Fašizmus, konzumizmus a socializmus

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

“Mladí dnes žijú inak. Peniaze prevrátili ľuďom všetky hodnoty.” Povedala neter Jána Pavla II. v životopisnom filme o Karolovi Wojtylovi.
“Takže fašizmus a socializmus nie sú jediné zlo”. Odvetil takmer osemdesiatročný pápež.

Takže fašizmus nie je jediné zlo. Rovnako by malo byť propagovanie socializmu a konzumizmu tiež trestným činom. Všetky tri zriadenia majú toho veľa spoločného. Sú prepojené ako spojené nádoby.

Fašizmus je prepojenie štátnej moci s oligarchami, ktorí zasahujú do štátnej moci. Počas druhej svetovej vojny zlo dosiahlo obludných rozmerov. Milióny nevinných ľudí zomrelo v plynových komorách. Milióny vojakov zomrelo na bojových poliach. Zodpovednosť za tieto zločiny nesú iní vodcovia, a nielen iba Adolf Hitler. Aj USA, Veľká Británia, Francúzsko, ktorí Hitlerovi umožnili Mníchovskou dohodou cestu ešte ku väčšej moci. Predtým na vine boli západné krajiny, ktoré uvalili na povojnové Nemecko hrozné ekonomické podmienky ako trest za prvú svetovú vojnu. Nepotrestali vodcov, ale radových ľudí. V Nemecku vypukla chudoba, čo umožnilo nárast zla v podobe politickej strany vedenej Adolfom Hitlerom. Malý fúzkatý krpatý mužíček ako by sa dostal ku moci? Prirodzenou cestou bola chudoba v krajine a tá menej uveriteľná, že Hitler mal zmluvu s temnými silami.

Socializmus – veľké zlo tu bol najmä Stalin, ktorí zo začiatku koketoval s Hitlerom. Prepojenie socializmu a fašizmu, nacionalizmu je tu veľmi úzke. Hitler vytváral koncentračné vražebné tábory – Terezín, Osviedčím. Stalin tiež vyvražďovacie tábory kde si na Síbiri. V oboch zomreli iba nevinné obete. Prvá éra socializmu sa niesla v znamení násilia, vyvražďovania, udávania, vyvlastňovania. Neskôr prešla do miernejšej formy. Ale brutalita bola prítomná naďalej najmä v podobe tajných služieb. Socializmus mal tie výhody, že nebola chudoba. Aspoń na Slovensku. V Rumunsku mali obyvatelia pravidelne vypínané vodu, plyn, elektrinu. Niekde aj hladovali a hladujú – Južná Kórea.

Možno by aj fašizmus, nacionalizmus prešiel do miernejšej formy ako socializmus, keby vydržal. Zlo je zlo.

Konzumizmus

„Ako veľmi je chorý moderný organizujúci človek, odcudzený, narcistický, bez vzťahov, bez skutočného záujmu o život, zaujímajúci sa len o prístroje, ktorého športové auto vzrušuje viac než žena?”
Erich Fromm

Amerikanizácia sveta – konzumizmus sveta, tieto dva slová uvádzam jedným dychom. Pretože súčasný životný štýl pochádza práve z USA. Tam už reklame „magorenie“ kupuj a spotrebuj, má práve pôvod v USA.

Čo má konzumizmus spoločné so socializmom a fašizmom? Viac ako sa zdá. Napríklad Adolf Hitler zaviedol tzv. blaženú smrť pre telesne a duševne postihnutých ľudí vo forme plynových komôr alebo tabletiek. A nedeje sa to vari aj dnes? Hitlera odsúdzujú zločinom proti ľudskosti. Holandsko, Belgicko nerobia to isté čo Adolf Hitler? Zavedenie eutánazie ako legálny vraždiaci prostriedok. V Holandsku bolo usmrtené prvé choré dieťa – eutanázia. Hitlerovi stáli v ceste postihnutí ľudia. Tretej Nemeckej ríši sa hodili iba zdraví ľudia. Chorí ľudia sú nepotrební, sú nanič. Zniesť ich z toho sveta. Súčasné myšlienky Európskej Únie a USA vychádzajú práve z nacionalistického Nemecka.

Vari by sociálne poisťovne nemali zisk, keby ľudia zomierali v 50 tich, 60 tich rokoch svojho života? Nasporené peniaze do dôchodkového piliéru by potom nemuseli vyplácať, a peniaze by zostali im. Zdravotné poisťovne, najmä v USA, vlastne celý zdravotný systém nie je práve tak nasadený, aby genocidoval ľudí? Ak si neplatíš zdravotné odvody v USA, nemáš nárok na liečenie. Môžeš aj zomrieť. Alebo žiť na dlh, samé hypotéky. Potom príde ekonomická kríza, a ľudia sa zabíjajú. Majetky tak pripadnú bankám. To isté sa dialo aj za Hitlera.

Konzumizmu, socializmu a fašizmu predchádzal divoký kapitalizmus, v ktorom sa to všetko zlo začalo. Aj staroveké a stredoveké zriadenie neprialo ľudským právam, ľudskej dôstojnosti. Ale vtedy sa ľudia aspoň niečoho báli. Niečoho čo je nad nami. Aj keď viedli vojny v mene vieri, konali zlo. Ale báli sa toho, čo nás riadi. Až nástupom priemyselnej revolúcie, divokého kapitalizmu človek začal seba považovať za boha, stratil pokoru pred silou, ktorá riadi nás, celú prírodu. Seba povýšil na všetko. Nástupom 20. storočia veľmoci bojovali medzi sebou ako divé, aby ovládli svet. Nástup prvej hrôzostrašnej svetovej vojny, a po nej ešte hroznejšej vojny predpovedalo fatimské proroctvo v roku 1913. Ľudia boli počas svetových dejín všelijakí. Ľudské dejiny sa niesli krvavými vojnami. Ale ľudia niečo verili, niečo uznávali. Silu ktorá riadi toto všetko. Nástupom priemyselnej revolúcie sa tá ľudská pokora, viera v niečo stratila. Následky cítime dodnes. Predchodcom socializmu, fašizmu bol divoký kapitalizmus. A dnes je tretí izmus – konzumizmus. Všetky tieto izmy spomínané v tomto článku priniesli veľa zla do života ľudí. Zlo je zlo. A nie je to iba fašizmus.

Dnes si človek ctí prírodu? Najväčšie krajiny sveta ako USA, Čína, vyrúbovanie stromov v Brazílii, India a iné krajiny túto planétu znečisťujú. A toto nie je zlo? Za závažené poškodzovanie životného prostredia by mali byť aj závažné tresty ako doživotie, prepadnutie majetku. Pretože to zabíja aj iných.

Mladí dnes žijú inak. Peniaze prevrátili ľuďom všetky hodnoty. Takže fašizmus, socializmus nebolo jediné zlo. Máme tu konzumizmus. Ďalšie zlo.

- Reklama -