Výsledok okrúhleho stola na MS SR: prvoradý je najlepší záujem dieťaťa

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)
Pozvanie do diskusie za okrúhlym stolom predniesla podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na mimoriadnom Výbore Národnej rady SR pre ľudské práva a menšiny, ktorý zasadal koncom mája tohto roku a na ktorom bola preberaná téma nešťastného odňatia maloletého Marca. Ponuka na túto diskusiu sa stretla s veľkým záujmom.

Hostia si spoločne s autormi vyhlášky odkonzultovali idey a ciele novej vyhlášky upravujúcej výkon rozhodnutí vo veciach maloletých. V diskusii boli naznačené aj prvé kroky na krátkodobé a dlhodobé opatrenia na zlepšenie ochrany práv detí v súdnom konaní. Zúčastnení sa zhodli, že je dobré naštartovať tradíciu medzirezortnej a odbornej diskusie najmä pri takýchto citlivých témach. Rovnako dospeli k záveru, že nová vyhláška je dobrý nástroj, ktorý vytvorí potrebný tlak na zvýšenie kvality samotného rozhodovania súdu v danej agende.

Aj keď sa v niektorých aspektoch názory účastníkov líšili, zhodli sa na tom, že nech je výkon rozhodnutia akokoľvek naliehavý, pokiaľ sa týka dieťaťa, musí byť maximálne citlivý a ohľaduplný a musí sa diať v súlade s najlepším záujmom dieťaťa.

Vyhláška ministerstva spravodlivosti, ktorá je aktuálne v závere medzirezortného pripomienkového konania, zavádza nové a podrobnejšie postupy pri výkone rozhodnutí, pričom zohľadňuje najmä najlepší záujem dieťaťa. Ten by mal byť prvoradým a spoločným kritériom pri rozhodovaní nielen pre súdy, ale aj pre ostatných účastníkov konaní, t. j. sociálnej kurately a pod.

- Reklama -