Vyhlásenie prezidenta SR k 97. výročiu vzniku Československa

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Naša verejnosť aj historická obec sa vo veľkej väčšine zhodujú na tom, že nový štát, ku ktorému sa v Martinskej deklarácii z 30. októbra 1918 prihlásili aj reprezentanti slovenského politického života, znamenal pre Slovensko obrovský prínos. Počas jeho existencie vznikli vzdelávacie, kultúrne, spoločenské i politické organizácie, slovenský národ sa politicky i sociálne dotvoril. Pre široké vrstvy obyvateľstva sa otvorili dovtedy nepoznané možnosti navštevovať slovenské školy a uplatniť sa vo verejnom živote. Nastal rozkvet združovania a spolčovania, ktorý prispel k rastu občianskeho sebavedomia.

V posledných rokoch existencie prvej republiky, ktorá sa v tých časoch považovala za „ostrov demokracie“, vykonával funkciu predsedu vlády slovenský politik Milan Hodža, štátnik európskeho formátu. A hoci nový štát za krátke obdobie svojho trvanianevyriešil všetky problémy, ktorým čelil, z jeho demokratického ducha, princípov a hodnôt, o ktoré sa opieral, môžu dodnes čerpať obaja jeho dediči, oba samostatné a navzájom sebe blízke štáty, Slovenská republika a Česká republika.

V roku 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, tvorcu slovenského politického národa, i v roku 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny, kde malo svoje miesto i Slovenské národné povstanie, ktoré sa prihlásilo k demokratickému odkazu Československa, môžeme zreteľnejšie pochopiť pokrok, ktorý sme dosiahli na svojej ceste k sebavedomej štátnosti ukotvenej v demokratickej Európe. A v súčasnom období, keď je demokracia vo svete vystavená skúškam, a keď ju aj u nás doma neraz sprevádzajú pochybnosti a kritika, si môžeme uvedomiť, že máme šancu obstáť aj vďaka neoceniteľnej historickej skúsenosti s demokraciou, ktorú sme získali vďaka založeniu Československa.

- Reklama -