Vyhlásenie Predsedníctva Most-Híd k migrantskej kríze

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

Paušálne označenia migrantov za bezpečnostnú hrozbu, či možných teroristov sú pre nás neprijateľné a len prehlbujú strach našich občanov. Oceňujeme, že aj v stupňujúcej sa atmosfére strachu spontánne vznikajú občianske iniciatívy, ktorým popri politickej nie je ľahostajná ani ľudská dimenzia utečeneckej krízy a sú ochotní nezištne pomôcť. Vyzývame premiéra Fica a vládu SR, aby prestali s cieleným stupňovaním strachu v spoločnosti. Takýmto konaním sa vláda približuje extrémistom a vracia nás späť do minulosti. Navyše vytvára živnú pôdu pre extrémizmus, nacionalizmus a xenofóbiu, o ktorých sme presvedčení, že nepatria do spoločnosti 21. storočia.

Druhým doterajším zlyhaním vlády je rozpor medzi rečami a skutkami. Kým vláda sa už pri odmietnutí kvót ako nesystémového riešenia v parlamente zaviazala pomôcť ďalším členským štátom na báze dobrovoľnosti, tak doteraz v tejto veci veľa neurobila.

Rozporné stanoviská prichádzajú aj od samotných členov vlády. Kým minister Lajčák hovorí o potrebe spoločného európskeho postupu, premiér Fico hovorí, že situáciu by mali riešiť tí, ktorí bombardovali Líbyu, čím rozhodne k žiadnemu spoločnému postupu neprispieva. Tento problém nie je len problémom Nemecka, Talianska alebo Maďarska. Je problémom celej Európy a teda aj Slovenska. Aj Slovenska sa budú týkať možné dôsledky v prípade celkového zlyhania, t.j. destabilizácia bezpečnostnej situácie v Európe, radikalizácia spoločnosti, prevádzačstvo, rozpad Schengenu, či uzavreté hranice.

Aj po včerajšom uznesení vlády zdôrazňujeme, že je potrebné prejsť od slov k skutkom. O pár mesiacov budeme predsedajúcou krajinou Európskej únie, pričom dovtedy sa tento problém nevyrieši. A v tejto pozícii sa od nás budú očakávať konkrétne a reálne riešenia.  Vyzývame preto vládu Slovenskej republiky, aby aktívne v tejto veci konala aj na úrovni Európskej únie, zahrnula migračnú politiku medzi priority slovenského predsedníctva a prispela dôstojným spôsobom k riešeniu tejto krízy. 

- Reklama -