Vörös (Most-Híd): Vláda v návrhu rozpočtu vezme školstvu 220 miliónov eur

0
Péter Vörös, poslanec NR SR za Most-Híd (Autor: SITA)

Péter Vörös, poslanec NR SR za Most-Híd, podrobil ostrej kritike vládny návrh štátneho rozpočtu, o ktorom tento týždeň rokuje parlament. Vörös upozornil predovšetkým na  „obrovskú sekeru“ v rozpočtovej kapitole rezortu školstva, kde v porovnaní s rokom 2015 chýba 220 miliónov eur.

„Vláda výrazne finančne podvyživovala už aj tak dosť zdecimovaný rezort a týmto krokom hrubým spôsobom v podstate ide proti vlastnému programovému vyhláseniu. Oklieštenie školstva opäť len zabrzdí rast úrovne a kvality vzdelávania a v konečnom dôsledku oslabí konkurencieschopnosť krajiny,“ vyhlásil poslanec za Most-Híd.

Péter Vörös vyjadril sklamanie aj z toho, že súčasný minister školstva nie je schopný hájiť záujmy svojho rezortu vo vláde, pričom pripomenul, že učitelia bratislavských a mimobratislavských škôl ohlásili protestnú akciu, s ktorou chcú upozorniť ministra na svoje požiadavky: tie sa týkajú zvýšenia platov učiteľov o 140 eur, a vyčlenenia sumy vo výške 400 miliónov eur na vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl. „V plnej miere podporujem požiadavku učiteľov na zvýšenie ich platov. Chýbajúcich 220 miliónov by mohlo slúžiť aj na vykrytie týchto nákladov,“ hájil opodstatnenosť požiadaviek pedagógov Vörös.

Poslanec upozornil aj na osud málotriednych škôl, ktoré sa v dôsledku vládnych opatrení dostali na okraj zániku: „Myslím si, že musíme urobiť všetko preto, aby sa naše málotriedne školy, či už ide o školy s vyučovacím jazykom slovenským, alebo maďarským, zachovali aj do budúcnosti.“

Podľa Vörösa, ak sa minister financií chváli tým, že deficit verejných financií sa podarilo úspešne znížiť, to nemôže byť dôvod na to, aby vláda ubrala školstvu stovky miliónov eur. „Podmienky pre kvalitné a konkurencieschopné vzdelávanie našich detí nikdy nevytvoríme, ak do školstva neinvestujeme,“ dodal Péter Vörös.

- Reklama -