Vláda podporí výrobcov mlieka sumou 33 miliónov eur

0
Robert Fico (Autor: SITA)

Výroba mlieka je pre producentov stratová, preto dochádza aj k poklesu počtu dojníc. „Ministerka pôdohospodárstva veľmi urgentne tlačila tému mlieka na rokovanie vlády a minister financií počúval oprávnené požiadavky. A som veľmi rád, že môžeme povedať k mlieku niečo konštruktívne, čo aspoň trochu môže rany slovenských poľnohospodárov zahojiť,“ povedal Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou.

Podľa slov predsedu vlády SR Roberta Fica až tretina výrobcov mlieka uvažuje o skončení produkcie, čím dochádza k ohrozeniu veľkého množstva pracovných miest, pretože toto odvetvie zamestnáva približne desaťtisíc ľudí. Aj z týchto dôvodov rezort financií v spolupráci s rezortom pôdohospodárstva vyčlenil 33 miliónov eur, ktoré budú tento rok poskytnuté poľnohospodárom. Vzhľadom na pravidlá EÚ nie je možné peniaze dať priamo na výrobu mlieka. „Pomoc poskytneme na zber údajov cez plemenárske služby. Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, ale aj o celej ekonomike podniku. Tieto údaje pomôžu k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali,“ spresnila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Predseda vlády SR Robert Fico dnes avizoval, že tému mlieko otvorí aj počas návštevy Európskeho parlamentu a ceny mlieka budú určite rezonovať aj počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

- Reklama -