Vláda SR ponúkla konkrétnu pomoc Výzve k ľudskosti

0
Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Predseda vlády predstaviteľov Výzvy informoval, že vláda SR je pripravená v rámci existujúcich možností pomôcť mimovládnym organizáciám pri poskytovaní pomoci utečencom, ktorí prídu na Slovensko alebo sa nachádzajú v iných krajinách. Medzi organizáciami a ministerstvami bude preto prebiehať aktívny dialóg, ktorého cieľom je v najbližších týždňoch a mesiacoch riešiť operatívne potreby a vzájomnú pomoc.
 
Ministerstvo financií napr. vyčlení 600 000 eur na posilnenie zdrojov Svetového potravinového fondu a na aktivity rozvojovej banky Rady Európy, zároveň z výnosov štátnej lotérie Tipos uvoľní 500 000 eur na ďalšiu pomoc. Ministerstvo vnútra bude pracovať na projektoch integrácie konkrétnych rodín utečencov nachádzajúcich sa v Grécku a Taliansku a rovnako poskytne sklady na zber humanitárnej pomoci. Ministerstvo obrany doposiaľ vyčlenilo zo svojich zásob materiál za viac ako 1 mil. eur, ktorý bol poskytnutý ako humanitárna pomoc a v týchto aktivitách bude i naďalej pokračovať. Ministerstvo zdravotníctva materiálne alebo finančne podporí zabezpečenie potrebných liekov a preskúma možnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti žiadateľom o azyl  i tranzitujúcim osobám. Ministerstvo zahraničných vecí vyčlení zdroje pre mimovládne organizácie, ktoré už aktívne pôsobia v zahraničí a nájde spôsob na urýchlenie procesu prideľovania grantov pre projekty, osobitne napr. vzdelávanie detí utečencov v Turecku a Iraku. Rezort školstva vytvorí podporný štipendijný program na integráciu sýrskych utečencov do vzdelávacieho systému v SR s cieľom umožniť uplatnenie jednotlivcov na trhu práce v SR, ako aj v európskom priestore. Príslušnými aktivitami sa do celkového úsilia o pomoc zapojí aj rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.
 
Zainteresované rezorty podrobne preskúmajú svoje možnosti, o čom budú v krátkom čase informovať na rokovaní vlády. Vzájomná komunikácia bude pokračovať podľa potreby, pričom operatívnou komunikáciou bolo poverené Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

- Reklama -