Vicepremiér Raši nastavuje novú dynamiku bilaterálnych vzťahov s Čínou aj v oblasti inovatívnych technológií

0
Richard Raši (Autor: SITA)

Slovensko, ktoré má výbornú polohu v strede Európy, prirodzene ašpiruje na to, aby sa stalo nielen súčasťou aktuálneho globálneho projektu Číny „Iniciatíva pásu a cesty“, ktorý obnoví historickú trasu hodvábnej cesty pre komodity, ale aj pre transfer najmodernejších technológií a know-how. „Túto obrovskú príležitosť nesmieme premeškať,“ poznamenal vicepremiér Richard Raši a dodal, že v Číne, ktorá sa práve teraz otvára svetu, sú všetci.

Čína prichádza s novou priemyselnou doktrínou, ktorej cieľom je v maximálnej miere podporiť globálny obchod a čo najviac z neho vyťažiť. Tento rok zorganizovala dva masové veľtrhy – prvý s krajinami 17 + 1, druhý pre celý svet. Cieľom oboch bolo nadväzovať kontakty so špičkovými inovačnými firmami. „Už dnes vidíme, ako zásadne Čína pokročila v prijímaní nových technológií a ich aplikovaní do života, a to najmä v kontexte riadenia miliónových aglomerácii a vysokorýchlostnej infraštruktúry medzi nimi. Tento obrovský rozmach bude pokračovať aj naďalej, preto Slovensko nemôže stratiť príležitosť ponúknuť čínskym partnerom vlastné inovatívne riešenia a zároveň sa stať dôležitou tepnou technologického transferu z východu na západ a opačne,“ vysvetlil podpredseda vlády. Práve preto vicepremiér hovoril s čínskym ministrom o témach rozvoja umelej inteligencie či skvalitnení procesov v priemysle v súvislosti s pokročilou automatizáciou, ktorá ohrozuje pracovné miesta.

Slovensko má niekoľko jedinečných konceptov, ktorými dokáže Čínu osloviť. Ide napríklad o lietajúce auto (aircar) či bezpečné a dôveryhodné riešenia blockchainovej infraštruktúry. Aj o týchto témach bola vzájomná debata. „Slovensko má Číne čo ponúknuť. Sme síce malá krajina, ktorá sa jej svojou geografickou veľkosťou nedokáže rovnať, avšak vieme byť konkurencieschopný prostredníctvom úspešných projektov globálneho významu,“ uviedol Richard Raši.

Čínska strana na stretnutí zdôraznila aj význam platformy 17 + 1, v rámci ktorej už zintenzívnila obchodné vzťahy s krajinami strednej a východnej Európy. Slovensko tu v spolupráci s Čínou zakladá centrum excelentnosti pre blockchainové technológie. Čína sa chce na tomto projekte aktívne podieľať. Nasledujúcim krokom bude podpis memoranda o spolupráci medzi slovenskou spoločnosťou Decent a čínskou stranou.

 Zo stretnutia s ministrom pre vedu a technológie sa podpredseda vlády presunul na Inovačné fórum, na ktorom potvrdil veľký záujem Slovenska o spoluprácu s čínskymi firmami a investormi. Fórum sa konalo v známom inovačnom hube v Pekingu – Innoway a bolo určené pre slovenských podnikateľov, ktorí odcestovali do Číny spolu s vicepremiérom, aby tu nadväzovali kontakty a prezentovali sa na čínskom trhu. „Naše slovenské firmy, ktoré sa na fóre zúčastnili, sa môžu inšpirovať Čínou a podobný inovačný hub vytvoriť aj u nás. Prezentovali sa na ňom príklady dobrej praxe, od ktorých sa môžu naši podnikatelia odraziť a spolupracovať v oblasti inovácií,“ vysvetlil R. Raši a dodal, že pre podporu rozvoja vzájomného biznisu bola v Pekingu vytvorená osobitná pozícia inovačného diplomata.

- Reklama -