Vďaka zdrojom z EÚ bude môcť Slovensko zabezpečiť zdravé stravovanie na školách

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Za poľnohospodársku oblasť dominovala diskusia k školským schémam, ktoré chce aktuálne luxemburské predsedníctvo uzatvoriť do konca roka. Došlo k významnému posunu zo strany Komisie, kedy sa v prípade Slovenska očakáva navýšenie obálky pre časť venovanú mliečnym výrobkom. Vďaka týmto zdrojom z EÚ by Slovensko mohlo aj naďalej zabezpečiť zdravé doplnkové stravovanie na školách počas nasledovných šesť rokov.

Dôležitou témou pre Slovensko bola aj kvalita medu dovážaného do EÚ a konkurencieschopnosť sektoru včelárstva v EÚ. Slovensko je znepokojené nad súčasným vývojom, kedy sú aj na naše pulty umiesťované medy s nejasným pôvodom. Šéfovia rezortov poľnohospodárstva sa zhodli, že v záujme ochrany spotrebiteľov je potrebný jednotný postoj v prípade odhaľovania falšovania medu. Nemenej dôležitým bodom bola diskusia k udržateľnému poľnohospodárstvu, lesnému hospodárstvu a rybárstvu v rámci témy biohospodárstva. Ministri sa zhodli na tom, že súčasne fungujúca platforma agrárneho výskumu – SCAR je dôležitá pre výmenu informácií aj v súvislosti so stratégiou Horizont 2020. SR informovala o organizovaní konferencie k udržateľnému biohospodárstvu, ktorá sa uskutoční 17.10.2016 počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Ministrom sa v závere Rady podarilo dosiahnuť politickú dohodu k stanoveniu rybolovných možnosti pre členské štáty na rok 2016. 

- Reklama -