V sobotu zaregistrovalo ministerstvo rekordný záujem o eKaranténu

0
Predseda vlády SR Igor Matovič oznamuje podrobnosti o Smart karanténe (Autor: TASR)

„K nedeľnému poludniu využíva mobilnú aplikáciu viac ako 5400 ľudí. Od štvrtka (28. 5.) je aplikácia dostupná aj na App Store pre iPhone,” spresnila. Bezpečnostná situácia je podľa jej slov stabilná, výkon služby na hraničných priechodoch je bezproblémový.

Testovaciu prevádzku tzv. smart či inteligentnej karantény štát spustil 23. mája večer na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Repatrianti môžu aplikáciu eKaranténa aktuálne využívať na smartfónoch s Androidom a aj na iPhonoch.

Občania vracajúci sa na Slovensko zo zahraničia, ktorí chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom takzvanej smart karantény, sa majú na to podľa rezortu vnútra pripraviť už pred cestou k hraničnému priechodu so SR a nie až priamo na hraniciach. Musia si stiahnuť aplikáciu, ale tiež prejsť procesom registrácie a aktivácie.

Na prechod štátnou hranicou treba okrem toho aj čestné vyhlásenie a súhlas s podrobením sa nariadenej izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie. Oba dokumenty je možné stiahnuť na webovej stránke korona.gov.sk/ekarantena. Na hraničný priechod ich treba priniesť vytlačené a podpísané.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti v nedeľu informoval, že je potrebné čím skôr dotiahnuť otázku občanov, ktorí v zahraničí pracujú, no nemajú tam však trvalý pobyt.

„Preto výnimku 48 hodín nevedia využiť a 14 dní v domácej si zase nemôžu dovoliť. Rokovania s našimi susedmi sú vo finále, takže verím, že to bude medzinárodne dohodnuté čím skôr,” skonštatoval predseda vlády.

Avizuje zároveň snahu umožniť skrátenie pobytu v karanténe pre tých ľudí, ktorí chcú na Slovensku zostať dlhšie ako 48 hodín, ale menej ako 14 dní, koľko vyžaduje karanténa.

„V tom prípade by sa klient eKarantény na svojom mobile nahlásil do módu 'odchod zo Slovenska' a keď by do šiestich hodín prišiel na hranice, policajt by ho z domácej karantény odhlásil. Potrebuje to zásah do softvéru a pár iných zmien a dohôd, takže nie tak rýchlo to bude k dispozícii,” vysvetlil Matovič.

Verí, že postup otvárania hraníc dokáže Slovensko s partnermi v EÚ dohodnúť tak, že postupne začnú pribúdať krajiny, s ktorými SR dokáže hranice otvoriť úplne.

„To znamená, že akákoľvek karanténa by v ich prípade bola nepotrebná,” podotkol premiér s tým, že sa podstúpi len také riziko, ktoré si bude Slovensko môcť dovoliť.

- Reklama -