Úrad vlády: Slovenská a česká tripartita by mali viac spolupracovať

0
Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Premiér Robert Fico (Smer-SD) tiež podporuje prehĺbenie spolupráce tripartít v rámci krajín V4. “Chcem sa prihlásiť k návrhu, ktorý dnes padol počas rokovania slovenskej a českej tripartity, či by sme nezaradili do programu V4 aj zasadnutie tripartít všetkých štyroch členských štátov,” doplnil. Podľa jeho slov nie je sociálny dialóg nejaký socialistický prežitok. “Má to svoj význam, pretože ak sa prijímajú komplikované ekonomické, sociálne a finančné rozhodnutia bez kvalitného sociálneho dialógu a oponentúry, tieto opatrenia nemajú vnútornú kvalitu. Ak sa teda česká vláda rozhodne pre takéto stretnutie, tak za vládu SR a verím, že aj za partnerov, ktorí dnes predstavujú tripartitu, máme určite záujem o podobný rámec,” dodal Fico.

Na dnešnom stretnutí sa sociálni partneri zaoberali najmä minimálnou mzdou, problematikou agentúrneho zamestnávania, ale aj fungovaním registračných pokladníc. “Ukazuje sa, že v Českej republike pravicové vlády šesť rokov nezvyšovali minimálnu mzdu ani o korunu, a to sa podpísalo na veľkom rozdiele, ktorý teraz je medzi minimálnymi mzdami v obidvoch krajinách,” skonštatoval český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa neho zatiaľ čo na Slovensku minimálna mzda bude od 1. januára dosahovať úroveň okolo 43 % priemerného platu, v ČR to bude približne na úrovni 36 %. “My sa samozrejme snažíme, aby sme sa priblížili 40 % priemerného platu,” podčiarkol Sobotka.

Českí zástupcovia zamestnávateľov uviedli, že zvyšovaniu minimálnej mzdy sa nebránia. “My sa nebránime jej zvyšovaniu. Parametricky je to pre zamestnávateľov veľmi zložité, zvlášť tých, ktorí sú v službách alebo v odvetví, kde sú nízke mzdy,” podotkol prezident Zväzu priemyslu a dopravy v ČR Jaroslav Hanák s tým, že preto je vyjednávanie o jej nastavení vždy zložité. “Súhlasím so slovenským modelom, že je potrebné parametricky nastaviť základ. To znamená väzba na rast hrubého domáceho produktu, priemernej mzdy, prípadne rast cien. Pokúsime sa vláde navrhnúť nejaký vzorec,” avizoval Hanák.

Českí odborári pripomenuli, že slovenské mzdy boli po rozdelení o 25 % nižšie než v Českej republike. V súčasnosti ich slovenské ale prevyšujú. “Česká republika je v situácii, že sa voči Slovensku tvári ako krajina, ktorá podporuje sociálny dumping. Máme nižšiu cenu práce, minimálnu mzdu. Rozdiel je skutočne veľký,” upozornil šéf Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula s tým, že cena práce v ČR by mala byť vyššia. “Slovenská republika má dokonca i vyššiu priemernú mzdu,” podotkol.

Slovenská vláda by mala po nedohode sociálnych partnerov o výške minimálnej mzdy na budúci rok predložiť vlastný návrh. “Myslím si, že sa bude pohybovať niekde okolo 400 eur, prípadne viac. Je to otázka postoja celej vlády,” uviedol Richter. V tejto súvislosti pripomenul, že zvyšovanie minimálnej mzdy v minulých rokoch neprinieslo na Slovensku prepúšťanie. “Nenaplnili sa predpoklady, alebo kritika predstaviteľov zamestnávateľov, že to bude mať vplyv na zamestnanosť. Naopak, za tie tri roky sa nám podarilo navýšiť o 110.000 nových pracovných miest, nezamestnanosť poklesla o 60.000. Práve opačný efekt má zavedenie vyššej minimálnej mzdy,” dodal minister práce.

Slovenská a česká tripartita rokovala aj o opatreniach v boji proti daňovým únikom. Český premiér označil zavedenie registračných pokladníc na Slovensku za úspech. “Chcel by som pripomenúť, že nejde len o elektronickú evidenciu tržieb, my v Českej republike sa inšpirujeme aj ďalšími opatreniami, ktoré v minulosti zaviedla slovenská vláda a ktoré pomohli reálne zvýšiť výber daní na Slovensku,” vysvetlil Sobotka.

- Reklama -