Úrad podpredsedu vlády: Vláda schválila finančné prostriedky na EYOF 2021 v Banskej Bystrici

0
Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

„Košiciam vláda vyčlenila prostriedky na športovú infraštruktúru už v roku 2017, konkrétne na výstavbu multifunkčného športového komplexu Národného tenisového centra. Bohužiaľ, Košice sa organizácie EYOF vzdali a pred organizátormi tu v Banskej Bystrici je preto veľká výzva, aby výstavbu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry, aj prípravu samotného podujatia stihli v skrátenom čase. Vláda tiež podporila organizáciu podujatia tak, ako sme deklarovali, čiastkou 12 miliónov eur. Držím Banskej Bystrici palce, aby reprezentovala Slovensko pred medzinárodnou športovou verejnosťou na čo najvyššej úrovni,“ hovorí podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Prostriedky na organizáciu podujatia budú poskytnuté neziskovej organizácii Európsky olympijský festival mládeže Banská Bystrica 2021, n. o., ktorú na tento účel zriadila banskobystrická samospráva. V roku 2019 to bude pol milióna eur, budúci rok 6 miliónov eur a v rok konania 5,5 milióna eur.

„Cítime podporu všetkých zainteresovaných strán, mesta Banská Bystrica, BBSK, univerzít, ako aj okolitých miest, organizácií či športovej verejnosti. Organizačný tím pracuje na všetkých úlohách tak, aby sme podujatie o necelé dva roky dôstojne zvládli,“ hovorí riaditeľ organizačného výboru letného EYOF 2021 Peter Korčok.

Investičné prostriedky vo výške 11 miliónov eur, ktoré boli vládou schválené pre mesto Banská Bystrica a mestskú akciovú spoločnosť MBB, a. s., budú využité na projektovú prípravu, vybudovanie a vybavenie novej športovej infraštruktúry vrátane príslušenstva, revitalizáciu, modernizáciu, rekonštrukciu a vybavenie existujúcich športovísk a ich areálov. Tento rok bude MBB poskytnutých 150 tisíc eur a o rok 4,15 miliónov eur. Samospráva bude mať v roku 2020 zo štátneho rozpočtu k dispozícii  6,7 miliónov eur.

„Som rád, že EYOF bude financovaný najmä z rozpočtu vlády, účastníckych poplatkov a príspevku Európskej komisie, ako som v minulosti deklaroval. Výbornou správou pre celú Banskú Bystricu sú aj financie na rekonštrukciu a výstavbu športovej infraštruktúry v meste. Vďaka tomu nebude samospráva musieť v budúcnosti investovať do niektorých športovísk z rozpočtu mesta a zostane nám tak viac na iné oblasti, ako je napríklad doprava, školstvo a sociálne veci. Verím, že prostredníctvom tohto športového podujatia pozitívne odprezentujeme Slovensko pred celou Európou,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

- Reklama -