Úrad podpredsedu vlády: Rada vlády odobrila Koncepciu nákupu IKT

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

„Prostredníctvom prijatej koncepcie chceme predovšetkým pomôcť verejným obstarávateľom pri nákupe informačno-komunikačných technológií (IKT). Materiál vychádza z tzv. best practice postupov pri nákupe informačných technológií a určuje jasné a kontrolovateľné pravidlá,“ vysvetlil podpredseda vlády Richard Raši. Koncepcia obsahuje nové prvky, ako je napríklad súťaž návrhov alebo prípravné trhové konzultácie. Napríklad súťažou návrhov sa dosiahne transparentnosť v tendri, zohľadňované budú zároveň všetky špecifiká pri posudzovaní technológie odborníkmi.

Materiál rieši aj problematiku spojenú s tzv. vendor lock-in, čo je závislosť obstarávateľov na dodávateľoch softvéru a týka sa autorských práv k autorským dielam. Zaoberá sa tiež najzávažnejšími oblasťami v rámci verejného obstarávania IT, ako je napríklad obstarávanie prevádzkových zmlúv k už existujúcim softvérovým dielam s ohľadom na celý proces obstarávania a tiež na následnú prevádzku softvéru. „Vzhľadom na to, že v súčasnosti sa pri verejnom obstarávaní informačno-komunikačných technológií vyskytuje široké spektrum problematických oblastí, ďalším témam sa bude venovať druhé rozšírené vydanie koncepcie, ktoré plánujeme v druhej polovici tohto roka,“ doplnil vicepremiér Raši.

Rada sa venovala aj návrhu Uznesenia vlády SR k povinnosti prednostne pristupovať k platným a účinným centrálnym IKT zmluvám, ktorý vzdala na vedomie a odporučila materiál predložiť na schválenie vláde SR. Materiál hovorí o tom, že štát zavádza pre orgány verejnej moci povinnosť pristupovať k platným a účinným centrálnym IKT zmluvám. Okrem toho vzala na vedomie informáciu o príprave „Certifikácie služieb hybridného vládneho cloudu“, ako aj informáciu o príprave „Akčného plánu digitalálnej transformácie Slovenska 2019 – 2022“.

- Reklama -