Úrad podpredsedu vlády: Po prvýkrát zasadla rada vlády pre eurofondy po roku 2020

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

„Zasadnutie priblížilo pohľad Európskej komisie na ekonomickú situáciu a vývoj na Slovensku, na stav jednotlivých štrukturálnych politík, ale najmä odporúčania komisie, kam by sme mali smerovať budúce investície z politiky súdržnosti EÚ na roky 2021 – 2027,“ povedal vicepremiér Richard Raši.

Správa hodnotí našu krajinu vo viacerých oblastiach pozitívne. Podľa analýzy Európskej komisie sa Slovensku v súčasnosti ekonomicky darí. Slovensko je v rámci makroekonomických výsledkov na popredných pozíciách v Európskej únii  a EK vyzdvihuje vysoký hospodársky rast, či nízku nezamestnanosť. Výzvami pre Slovensko však zostávajú napríklad regionálne rozdiely, kvalita verejných inštitúcií, kvalita životného prostredia, vzdelávanie, či veda a výskum.

Aktuálny návrh EK uvádza, že celková suma pre Slovensko na politiku súdržnosti na obdobie 2021 – 2027 by mala predstavovať 13,234 miliardy eur. „Slovensko tak zostáva po Estónsku krajinou s druhou najvyššou intenzitou pomoci na obyvateľa v Európskej únii, čo vychádza 310 eur na obyvateľa na rok,“ spomenul podpredseda vlády s tým, že politika súdržnosti má značný vplyv na ekonomický rast Slovenska. „V roku 2003 dosiahol HDP na obyvateľa 55 percent, zatiaľ čo dnes je to okolo 77 percent priemeru EÚ. Investície z fondov EÚ prispeli k zmierneniu regionálnych rozdielov na Slovensku,“ poznamenal vicepremiér Richard Raši. „Pre Slovensko je dôležité, aby legislatíva k politike súdržnosti na roky 2021 – 2027 bola schválená včas, aby sme sa vyhli možnému omeškaniu začiatku implementácie a čerpania eurofondov,“ dodal.

„Verím, že s EK dokážeme vyrokovať dobré podmienky, aby eurofondy naďalej pomáhali pri zvyšovaní kvality života občanov.  Pri financovaní špecifických potrieb našich regiónov chceme čo najviac flexibility,“ uzavrel Richard Raši.

Radu vlády SR pre politiku súdržnosti 2021 – 2027 zriadila vláda SR ako svoj koordinačný, poradný a iniciatívny orgán pre proces prípravy a implementáciu politiky súdržnosti v programovom období 2021 – 2027. Úlohou rady bude spolupracovať na príprave i na implementácii podpory z eurofondov v novom programovom období.

- Reklama -