Úrad podpredsedu vlády: Kontrolný deň na ÚPVII: premiér Pellegrini ocenil zrýchlenie čerpania eurofondov

0
Peter Pellegrini (Autor: TASR)

Predseda vlády Peter Pelegrini ocenil, že sa podarilo zvýšiť čerpanie a kontrahovanie eurofondov. “To číslo dnes stále predstavuje sumu len 13,6 percenta, ale je odhad, že do konca roku by čerpanie mohlo dosiahnuť už jednu pätinu celej alokácie, to znamená 20 percent, a ďalšie roky očakávame výrazné zrýchlenie,” povedal premiér s tým, že prebieha kontrola plnenia opatrení akčného plánu, ktoré boli zavedené na zjednodušenie a stransparentnenie eurofondov. 36 z 38 opatrení je už plne implementovaných, dve sa implementujú počas tohto roka. Úrad už pripravuje akčný plán č. 2, ktorý bude obsahovať ďalšie protikorupčné a simplifikačné opatrenia, inšpirované aj podnetmi od verejnosti a odborníkov.

V oblasti informatizácie úrad chystá štyri dopytové výzvy, uviedol vicepremiér Richard Raši. Do mesiaca by mala byť zverejnená výzva “Wifi pre teba” na bezplatnú WiFi na verejných miestach pre malé mestá a obce. Z ďalších aktivít úradu vyzdvihol víziu a stratégiu rozvoja Slovenska, ktorá je pripravovaná za širokej účasti verejnosti. “Cieľom je, aby sme mali prierezovú stratégiu do roku 2030, a aby sa na nej podieľali ostatné rezorty,“ vysvetlil vicepremiér s tým, že ďalšími dokumentmi v príprave sú národný investičný plán a systém cieľových indikátorov na hodnotenie projektov.

V snahe znižovať byrokraciu avizuje podpredseda vlády na rok 2019 nový balík opatrení v rámci pravidla “Jedenkrát a dosť”. Budú sa týkať potvrdení o nedoplatkoch zo zdravotných poisťovní, zo Sociálnej poisťovne, daňových nedoplatkov a potvrdení o návšteve školy. Ako pri prvom balíčku, aj nové opatrenia budú vyžadovať náročnú prácu v oblasti legislatívy.

Výpisy z obchodného a živnostenského registra a z listov vlastníctva nebudú ľudia musieť nosiť na úrady už od septembra tohto roku, odpis z registra trestov od 1. 1. 2019. Raši k tomu dodal, že občania tým ušetria nielen čas, ale aj vyše 13 miliónov eur na poplatkoch.

Zdroj: ÚPVII, SITA, TASR

- Reklama -