Tittel (SNS): Nový zákon o športe otvoril novú cestu podpory slovenského športu

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Zmeny v zákone sa týkajú najmä základného princípu, ktorý by mal predovšetkým slúžiť športovcom a rozvoju mládežníckeho športu ako takého. Novela určuje pravidlá na použitie prostriedkov zo štátneho rozpočtu v národných športových zväzoch. Doteraz financie od štátu dostávali športové kluby bez toho, aby boli jasne nastavené pravidlá kam majú smerovať.

„Situácia v slovenskom športe nebola dobrá, prax si vyžiadala zmeny. Máme stále rezervy a aj ďalšie možnosti ako zákon vylepšiť. Dôležitou otázkou je aj komplexné financovanie športu. Nie len zo strany štátu, ale aj VUC, či obcí a samozrejme súkromného sektora,“ povedal na tlačovej konferencii poslanec SNS Dušan Tittel.

Nové pravidlá v žiadnom prípade nezasahujú do výšky štátneho príspevku. Novým, ale spravodlivým procesom však budú presne smerovať tam, kde ich potrebujú. Pôjdu priamo k športovcom, či na podporu mladých talentov.

„SOV musí byť partnerom v diskusii a preto som rád, že takáto možnosť nám bola ponúknutá. Zákon tak bol schválený aj po odbornej, nie len politickej diskusii. Konsenzus sa nerodil ľahko. Za zväz môžem povedať, že určite budeme iniciátorom ďalších potrebných zmien, tak aby sme nastaviť dobré podmienky pre našich športovcov,“ povedal Anton Siekel prezident slovenského olympijského výboru.

Ďalšou výraznou zmenou, ktorú zákon prinesie je aj nastavenie spravodlivého kľúča na určenie výšky príspevku jednotlivým uznaným športom. Zároveň sa zrovnoprávnia olympijské a neolympijské športy, ako aj zdraví a zdravotné postihnutí športovci. Do praxe sa uvedie transparentnejšia podpora najvýkonnejších slovenských športovcov. Súčasne sa novelou pristúpilo k pomoci slovenským športovým odborníkom, ktorým zákon presne vymedzí podmienky podnikania, uznávania ich vzdelania a praxe.

„Nášmu športu chýbala systémová zmena a systémová diskusia. Tento zákon nastavuje konečne stále pravidlá a ponúka cestu. Samozrejme je ešte o čom diskutovať a vylepšovať,“ vysvetlil na tlačovej konferencii Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru.

Zákon po novom má garantovať priamu a adresnú finančnú podporu klubom, ktoré pracujú s mladými športovcami do 23 rokov. Nová športový zákon tiež určuje jasné pravidlá použitia prostriedkov zo štátneho rozpočtu, ktorými sa musia športové organizácie riadiť pri použití na športovú činnosť. Ide najmä o výdavky na talentovaných športovcov, štátnu športovú reprezentáciu, významné športové podujatia a účelné obmedzenie použitia finančných prostriedkov štátu na administratívne účely zväzov.

Súčasne navrhované zmeny športového zákona znižujú administratívnu náročnosť pre športové kluby.

- Reklama -