sobota, 20 apríla, 2024
6.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Tibor Bastrnák: Našou snahou je poskytnúť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Stratifikácia je presne...

Tibor Bastrnák: Našou snahou je poskytnúť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Stratifikácia je presne o tom, preto by sme ju mali odštartovať čím skôr

0
Tibor Bastrnák (Autor: TASR)

Strategický materiál, ktorý ministerka zdravotníctva predložila, je výsledkom dôkladnej analýzy. Vznikla po dlhých diskusiách so skúsenými odborníkmi v oblasti zdravotníctva, vyjadrovali sa k nemu aj predstavitelia zdravotných poisťovní. Šéfka rezortu stratifikáciu nemocníc podľa pôvodného plánu chcela odštartovať začiatkom nasledujúceho roka. Tento termín zatiaľ ohrozený nie je, ale ak vláde a ministerstvu nechceme zatarasiť cestu, tejto téme by sme sa mali venovať čo najskôr. Most-Híd je pripravený o nej rokovať. 

Podpredseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Tibor Bastrnák si myslí, že stratifikácia je proces, ktorý má niekoľko dôležitých atribútov, ktorými sú transparentnosť, spravodlivosť, kvalitnejšie služby a bezpečnosť pacienta. “Keď hovorím o spravodlivosti, mám na mysli to, že stratifikácia nemocniciam ponúka rovnaké šance. Štartovacia čiara je pre všetky nemocnice rovnaká, a čo je najdôležitejšie, že každá nemocnica sa konečne bude môcť venovať tomu, tým úkonom, ktorým rozumie, a ktoré dokáže vykonať čo najkvalitnejšie. V tom spočíva spomínaná väčšia kvalita a bezpečnosť.”

Tibor Bastrnák vyzdvihol aj to, že samotná špecializácia prebehne postupne. Zdravotné zariadenia budú mať k dispozícii dostatočné dlhé prechodné obdobie na prípravu. Ide o naozaj dlhý proces, ktorý by sme mali odštartovať čo najskôr, podľa pôvodného časového harmonogramu rezortu a vlády. 

Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu koaličnej strany stratifikáciu podporuje, je pripravený o nej rokovať aj v koalícii, aj v parlamente.

 

- Reklama -