TIP: Pána Sulíka by sme sa mali všetci spýtať, či sa pri svojej výzve nezabudol pozrieť do zrkadla

0
TIP (Autor: TIP)

Dnes SaS a iné samozvané tradičné strany vnímame ako politických dinosaurov, ktorým ide predovšetkým o udržanie sa v politike a pri korytách viac ako o budúcnosť Slovenska. Dôsledkom rokov ich politiky je stav, keď ani po štrťstoročí od Nežnej revolúcie hodnoty, za ktoré sme vtedy štrngali kľúčmi, nemajú v našej spoločnosti pevné miesto. Namiesto toho tu máme prekvitajúcu korupciu, monopol jednej strany a oligarchov v jej pozadí. Všeobecnú nespokojnosť najnovšie vyjadruje prebiehajúci štrajk učiteľov a protesty sestričiek, ktoré sú dôsledkom vládnutia nielen tejto, ale aj predchádzajúcich vlád. Za najzávažnejší dôsledok vládutia politických dinosaurov však považujeme rezignáciu voličov. Počet tých, ktorí už neveria nikomu z politikov sa v mnohých voľbách blíži k polovici. Najväčšou tragédiou predchádzajúcich vlád je, že veľká časť populácie rezignovala na zmenu a svoje základné demokratické právo voliť.

Preto by sme odkazu pána Sulíka nastavili zrkadlo a vyzývame takzvané tradičné politické strany, ktoré si za roky svojej pôsobnosti nedokázali poradiť s korupciou a stabilným rozvojom našej krajiny a najnovšie rovnako nedokázali ani vytvoriť reálnu a funkčnú alternatívu Smeru, ktorý vďaka nim získal politický monopol, aby sa na nasledujúce štyri roky stiahli a dali možnosť novým, nezaťaženým a odhodlaným ľuďom zmeniť politickú kultúru, zatočiť s korupciou, získať späť dôveru a záujem občanov o politiku. Vyzývame ich, aby si chlapsky priznali, že toto sa im ani napriek opakovanej šanci dosiahnuť nepodarilo a občanom, ktorí sú ešte ochotní voliť, ponúkajú namiesto reálnych výsledkov a alternatívy len falošnú nádej. Ak im skutočne v prvom rade ide o budúcnosť našej krajiny, a nie o zotrvanie v politike za každú cenu, takúto výzvu by mali prijať. My sme pripravení a s plnou vážnosťou si uvedomujeme zodpovednosť, ktorá nám z takejto výzvy plynie. Rovnako sme pripravení za štyri roky na konci volebného obdobia skladať účty. A keďže nám nejde o politické funkcie, ale o budúcnosť Slovenska, sme o štyri roky pripravení v prípade, ak by sme nedokázali napĺňať náš program, vyvodiť voči sebe dôsledky.

To, že výzva vyšla práve od pána Sulíka zo SaS chápeme. V komunálnych voľbách 2014 sme dosiahli lepší výsledok ako táto strana. Chápeme nervozitu pána Sulíka, pretože im preferencie pravidelne klesajú pod 5 %. Kedže na rozdiel od predsedu strany SAS náš predseda neraňajkuje u Mariána Kočnera a naša strana má najprepracovanejší protikorupčný program, myslíme si, že pre voliča, ktorý chce niečo reálne urobiť proti korupcii, sme lepšia voľba ako strana SAS.

Ale aby sme boli aj konkrétnejší. Pánovi Sulíkovi náš predseda Tomáš Hudec v čase, keď sa prevalila kauza Váhostav, poslal osobne list, v ktorom ho ako predsedu parlamentnej strany požiadal, aby predložil v parlamente jedno naše veľmi konkrétne a jednoduché protikorupčné opatrenie. Návrh zákona, podľa ktorého by všetci poberatelia verejných financií, a teda aj Váhostav, museli mať zriadený transparentný účet pre každý projekt, ktorý platí štát. Aby bolo vidieť, či z peňazí, na ktoré sme sa skladali všetci, vyplácajú reálnych dodávateľov, schránkové firmy, alebo či ich ináč netunelujú. Ak by išlo pánovi Sulíkovi alebo Galkovi skutočne o boj proti korupcii, prečo takéto jednoduché riešenie nikto z ich strany v parlamente nepredložil? Mali ho v ruke. To, že ani neodpovedali, nám nevadí. Vadí nám, že dovolili, aby narábanie s verejnými financiami zostalo aj naďalej zahalené rúškom tajomstva.  Vadí nám, že hotové, jednoduché a nič nestojace riešenie sa ani nepokúsili presadiť. Prekáža nám, že proti korupcii a Váhostavu nezakročili. A malo by to vadiť aj ich voličom.

- Reklama -