TIP: Nenávratný finančný príspevok pre mladých poľnohospodárov

0
TIP (Autor: TIP)

A nielen na drobnom podnikaní, ale na celom poľnohospodárstve, kde prežili len tí najsilnejší a tí s najlepšími kontaktmi na tú či onú vládnu garnitúru v danom čase. Až súčasná vláda sa akosi spamätala a pochopila nezmyselnosť, ba až trestuhodnosť likvidačného správania jej predchodcov. Preto ktokoľvek z minulých straníckych garnitúr by sa mal dostať opätovne k moci v tomto rezorte po ďalších voľbách, povedzme si rovno: pánboh nás ochraňuj.

Zákazník získal

Taký nezmyselný boj s obchodnými reťazcami, aký celé obdobie viedol súčasný minister, tu ešte nebol, ale napokon v tomto boji získal aspoň zákazník. Ani nie tak v tom obmenenom sortimente smerom k slovenským producentom, ale hlavne vďaka tvrdo vynútenej kvalite tovaru. Snahu o výrazne pozitívnu zmenu oproti minulosti dnešnému vedeniu rezortu nemožno uprieť a konečne i drobné racionálne zmeny takto vyznievajú až heroicky.

Chceli by sme ale poukázať na nedostatky výzvy, jej filozofie a hlavne na možnosti jej ďalšieho lepšieho využitia v budúcnosti. Hlavnú podporu chceme ale venovať jej úspešnej realizácii.

Päťsto mladých roľníkov na Slovensku môže získať na podporu svojho začínajúceho podnikania 50 tisíc eur. Z toho desať roľníkov v Bratislavskom kraji a 490 po celom Slovensku.

Kde, ako, čo a kedy treba urobiť?

Je to nepochybne prvý chabý pokus reštaurovať niečo, čo sa dá len veľmi ťažko. Ale je to tu a treba to využiť! Výška príspevku je vzhľadom na podmienku začať podnikať pri dnešnej otrasnej rentabilite v danom rezorte nesmierne malá. Podmienky povolených aktivít sú dosť oklieštené, čo značne znevýhodňuje špecialistov, ale na druhej strane podporuje komodity potrebné na zabezpečenie čo najvyššieho stupňa potravinovej sebestačnosti. Okrem nízkeho príspevku a malého celkového objemu kriticky hodnotíme najmä malú informovanosť o tejto výzve. Koľko čistej vody máme na Slovensku vďaka eurofondom už ani nemôžem počúvať, pretože táto informácia v kuse na mňa vypadne zo všetkých televízií a rádií, ale kde, ako, čo a kedy má urobiť mladý roľník, aby uspel, sa nikde nedozvieme!

Pokúsime sa to nahradiť aspoň trochu my.

V prvom rade je potrebné, aby čo najviac mladých nabralo odvahu a išlo do toho. Kto poznáte niekoho, pre koho sa táto výzva hodí, informujte ho, pretože aj túto relatívne slabú finančnú podporu je potrebné maximálne využiť.

Oprávnený žiadateľ je do veku 40 rokov, ktorý ma odborné znalosti presne definované vo výzve, ktoré sa ale dajú relatívne ľahko splniť.

Všetky podrobné informácie, výzva, príručka pre žiadateľa, prílohy, sú uvedené tu: http://www.apa.sk/index.php?navID=530

Zmeny výzvy a jej príloh, vrátane zdôvodnenia zmien budú zverejňované formou oznámenia na webovom sídle PPA:http://www.apa.sk.

My vám v najbližšom vydaní našich novín prinesieme príbeh človeka, ktorý sa rozhodol požiadať o tento príspevok, dozviete sa, čo všetko preto vykonal a možno to bude motiváciou aj pre vás.

Strana TIP plne podporuje rozvoj vidieka a všetkých úspešných uchádzačov tejto výzvy musíme v budúcnosti podporovať aj naďalej tak, aby svoje projekty úspešne zvládli a boli prínosom nielen pre nich, ale aj pre celé ich okolie.

- Reklama -