Suško (KSS): Život ukáže, že program komunistov by bol pre Slovensko najúčinnejší

0
KSS (Autor: KSS)

Komunisti mali (a ponechávajú si) v programe významný bod a to je vybudovanie pluralitnej ekonomiky na Slovensku. V súčasných podmienkach „totalitnej“ prevahy súkromných podnikov, ktoré nestačia uspokojivo pokrývať potreby občanov ani štátu, to znamená posilnenie podnikania štátu. Posilnenie počtu a ekonomického prínosu štátnych podnikov, ktoré by pomohli riešiť mnohé súčasné problémy. Od významného doplnenia finančných prostriedkov do štátnej pokladne, až po riešenie nezamestnanosti. Vrátane zdravotníctva, školstva a platov ich zamestnancov. Vrátane dôstojných kultúrnych aktivít i rozvoja športu.

Už aj bezprostredne pred voľbami sa sám ponúkal príklad, že takýto krok komunistov má svoj význam a zdôvodnenie. V denníku SME bola zverejnená informácia, že zisk Slovenskej sporiteľne za rok 2015, aj po odvedení dane bol 185,1 miliónov eur. To znamená, že do „štátnej kasy“ odišla čiastka 19 percent dane, avšak uvedený „zvyšok“ zisku pôjde do rúk vlastníka Slovenskej sporiteľne. A ten je v susednom Rakúsku. Ak by Slovenskú sporiteľňu vlastnila Slovenská republika, aj uvedený zisk by zostal v dispozícii vlády. A tá by ho mohla využiť v prospech občanov SR. A ak by podobných štátnych podnikov bolo na Slovensku desať, tridsať či päťdesiat, schopnosti štátu na svoj rozvoj a zabezpečenia života občanov by boli omnoho vyššie. Bez potreby zadlžovať sa v zahraničných či nadnárodných finančných inštitúciach. A bez nutnosti „poklonkovať sa“ zahraničným „investorom“, aby u nás začali podnikať.  Takýto programový zámer nemá vo svojom programe ani jedná strana, ktoré boli napokon zvolené do parlamentu.

Čo sa teda udeje za ďalšie štyri roky?  Nová vláda bude „vymýšľať“ „čo by mala ešte vymyslieť“, aby to vyzeralo, že robí v prospech občanov a že jej ide o občanov Slovenska. V skutočnosti každá vládna  strana len „zabezpečí“ svojich „chlebodarcov“ a „sponzorov“, aby si uchmatli svoj podiel z toho, čo ešte ako tak má Slovenská republika k dispozícii. A…“po nich potopa“. Strany ako SDKU-DS, HZDS, SOP, DS …a iné odišli „do zabudnutia“, s tým že ich predstavitelia „dúfajú“ že ich „hriechy“ (zlodejiny) už nebudú nikdy postihnuteľné. Tak ako „škodní“ sú hlavne občania SR, tak po ďalších štyroch, možno ôsmich rokoch budú škodní tiež len občania SR.

Tesne pred voľbami situácia dokonca poskytla príležitosť skúsiť posilniť štátny sektor na Slovensku. Potrebu vybudovať novú mliekareň na spracovanie mlieka na Slovensku mohla vláda využiť na investovanie do tejto mliekarne. Nie poskytnutím finančnej čiastky a daňových úľav zahraničnému súkromnému investorovi, ale objednávkou výstavby podniku pre potreby štátu. Ak súkromník investuje do takého zariadenia s vyhliadkou na perspektívu fungovania a zisk, prečo toto odmieta robiť vláda SR? Pretože takéto postupy nemá vo svojich zámeroch žiadna buržoázna vláda, nech si dáva prívlastok ľavicová, stredoľavá, stredopravá či pravicová. Nemôže mať, pretože tým by „prekročila“ pokyny a požiadavky svojich chlebodarcov, ktorí chcú sami mať zisky z podnikania.

Škoda, že občania Slovenska, ktorí tak „túžili“ po demokracii a slobodných voľbách, sa ešte nenaučili demokraciu a voľby využívať vo svoj prospech. Nepochopili ich podstatu. Nerozmýšľajú, neposudzujú programy politických strán, nehodnotia činnosť strán, neporovnávajú ich slová a činy ich lídrov, poslancov i členov vlád. Teraz i z minulosti. Nechajú sa „oklamať“ tendenčnými informáciami tiež súkromných informačných médii.

Doplatia na to skôr či neskôr. Škoda že sme už zabudli na staré slovenské príslovie, že „Dosť je sľúbiť, načo ešte i dať?“.

Pavol Suško, podpredseda KSS

- Reklama -