Suško (KSS): Už je to tu: Hitlera porazili USA

0
KSS (Autor: KSS)

Pritom úlohu Červenej armády hodnotia ako „viac menej pomocnú“. Takýto postreh privádza Alexander Grišin, redaktor Komsomolskej pravdy.

Samozrejme uvedené konštatovanie zodpovedá znalostiam občanov USA o 2.svetovej vojne. Väčšina z nich ani nevie, že spoločný výsadok spojencov v Normandii na začiatku predstavoval len niekoľko divízii. Kým zároveň v rovnakej dobe sa Červenú armádu snažilo zadržať niekoľko skupín armád.

Grišin zároveň pripomína, že Američanom sa nedostáva ani informácii, že pri najmenšom protiútoku hitlerovcov britský premiér i americký prezident volali do Kremľa a prosili o pomoc.

Propaganda v USA už desaťročia funguje tak, že sa ignoruje fakt, že nad Berlínom zaviala sovietska zástava a nie americká. Totiž inak by vznikali otázky, „…a prečo?“. Muselo by sa podrobne hovoriť o histórii vojny, o bojoch, porážkach, stratách i víťazstvách. A tu to pre USA  „vyzerá celkom blede“, konštatuje autor.

Niet sa prečo diviť, že taký stav poznania histórie Európy je v USA. Od podobných názorov už nemajú ďaleko ani niektorí historici i politici v Európe, Slovensko nevynímajúc. A po nich i radoví občania, hoci aj vo vyššom veku.

- Reklama -