Sulík (SaS): Spraviť zo Slovenska takú krajinu, aby sa v nej oplatilo pracovať, podnikať a žiť

0
Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

Dovoľte mi začať, ako inak v tejto dobe, problémom migrantov. Avšak nie tak, ako predpokladáte, ale naopak. Desaťtisíce ľudí odíde rok čo rok zo Slovenska, väčšinou sa jedná o mladých a schopných ľudí a z dlhodobého hľadiska je toto jeden z najväčších problémov našej krajiny. Mladí ľudia dnes odchádzajú zo Slovenska, lebo tu nevidia pre seba perspektívu kvalitného života.

Aj moji rodičia vo veku 35 rokov opustili Slovensko, lebo tu nevideli perspektívu pre seba a pre svoje tri deti. Sloboda, skutočná sloboda, neexistovala. To sa zmenilo pred takmer 26 rokmi a ja ako jediný z mojej rodiny som sa rozhodol vrátiť späť na Slovensko. Lebo cítim, že patrím práve sem.

Bolo mi umožnené sa podieľať na rozsiahlych ekonomických reformách, ktoré Slovensko výrazne posunuli vpred. V tom čase, v roku 2003, som bol poradcom ministra financií, zodpovedný za prípravu koncepcie daňovej reformy, ktorá nadobudla platnosť od januára 2004.

Robili sme zmeny, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Zažil som, ako sa mnoho ľudí vrátilo späť, ako sa naša krajina zhlboka nadýchla a rástla životná úroveň. Miera nezamestnanosti dosiahla najnižšie hodnoty, rast miezd zase historicky najvyššie.

To je, žiaľ, veľa rokov späť, konkrétne vyše desať. Z týchto desiatich rokov vládla osem rokov socialistická ľavicová vláda, ktorá sa zameriavala, okrem ukradnutia všetkého, čo nebolo priklincované, na prerozdeľovanie hodnôt, ktoré niekto vytvoril.

To majú viac – menej všetky ľavicové vlády spoločné – nezaujímajú sa o to, ako hodnoty najlepšie vytvoriť, ako ich tvorbu uľahčiť. Zaujímajú sa v prvom rade o to, ako tieto hodnoty prerozdeliť a aby sa prerozdeľovalo čím viac. Politici si všeobecne myslia, že vedia lepšie ako naložiť s hodnotami ako ľudia, ktorí ich vytvorili.

Výsledkom je, ako som úvodom spomínal, že množstvo mladých ľudí zo Slovenska uteká. Že podnikateľské prostredie sa systematicky a trvalo zhoršuje a korupcia narastá do obludných rozmerov.

Toto je pre nás najväčšia výzva – spraviť zo Slovenska takú krajinu, aby sa v nej oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Po vyše desiatich rokoch nastal opäť čas na zásadné ekonomické reformy. Reformy, ktoré uľahčia podnikanie a zvýšia životnú úroveň všetkých ľudí, zďaleka nie len podnikateľov. Nie krátkodobými, či jednorazovými opatreniami alebo dotáciami, ale trvalými premyslenými zmenami.

Strana Sloboda a Solidarita je pripravená podieľať sa týchto reformách. Ba čo viac, tvrdím, že bez SaS skutočná reformná vláda nevznikne a to preto, poviem to veľmi sebavedome, až neskromne, lebo my vieme, ako na to. Avšak nie len skutočnosť, že SaS je stranou odborníkov, nás predurčuje na účasť v reformnej vláde.

Čoskoro budeme sláviť siedme výročie. Sedem rokov, ktoré existujeme, rozhodne nebolo ľahkých. Zažili sme najrôznejšie útoky, boli sme vydieraní, časť našich členov odišla, lebo nezdieľali naše hodnoty a najmä, urobili sme množstvo začiatočníckych chýb. To všetko nás scelilo a spravilo skúsenejšími.

Sme stranou, ktorá v zásadných otázkach neotáča.

Stranou, ktorá nemá za sebou žiadnych oligarchov, čo najlepšie vidieť na tom, že sme nikdy nemali a nemáme najmenší problém pravdivo a vyčerpávajúco odpovedať na všetky otázky ohľadne financovania SaS.

Sme stranou, ktorá nemá žiadne korupčné kauzy.

Stranou, ktorá nielenže do svojich radov neprijala žiadnych komunistov, ale práve z tohto dôvodu aj odmieta pred či povolebnú spoluprácu so SMERom. Toto hovoríme jasne a bez akýchkoľvek zadných dvierok.

Jednou vetou: nespreneverili sme sa našim hodnotám. To je pre mňa mimoriadne dôležité konštatovanie.

Keď už spomenul povolebnú spoluprácu so SMERom: dovolím si odporučiť všetkým pravicovým voličom dobre počúvať, či aj ostatné opozičné strany sa takto jasne k povolebnej spolupráci vyjadria, alebo budú kľučkovať. Som presvedčený, že volič má právo vedieť, na čom je.

Dnes na tejto programovej konferencii predstavujeme náš program do parlamentných volieb v marci 2016. Hlavnou časťou nášho programu je súbor ekonomických reforiem AGENDA 2020, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Reformy, ktoré predstavujeme, sa týkajú daní na čele s 15 percentnou rovnou daňou, odvodov, konkrétne zavedenie Odvodového bonusu, liberálneho zákonníka práce, samotného podnikateľského prostredia, šikanovania úradmi a, last but not least, boja proti korupcie.

Ďalšie časti nášho volebného programu sa týkajú všetkých ostatných oblastí ako zdravotníctvo, školstvo, súdnictvo a pod. Moji kolegovia, naši tímlídri, tieto časti v krátkosti predstavia.

Nerobíme si ilúzie, že volebné programy politických strán podrobne číta každý jeden volič. Ale sme presvedčení, že predstúpiť bez poctivého programu pred voličov je verejné priznanie, že nevieme, kam sa má naša krajina uberať, že nemáme víziu. To určite nie je prípad SaS. Vždy sme mali jasnú predstavu a ja osobne som presvedčený, že práve toto voliči na SaS oceňujú, aj bez toho, aby každý jeden z nich po večeroch čítal program SaS.

Je mi cťou, že dnes môžeme vám i verejnosti predstaviť náš volebný program. Dnešný deň je zároveň začiatok našej oficiálnej volebnej kampane. V najbližších 140-ich dňoch sa budeme stretávať s našimi voličmi pri rôznych príležitostiach a budeme ich informovať o našich riešeniach, najmä ekonomických reformách, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Budúci mesiac predstavíme našu kandidátku a bude mi cťou stáť na jej čele. Nasledovať budú naši tímlidri – odborníci vo svojich oblastiach. Dve miesta, konkrétne miesta číslo 20 a 30 sme ponúkli našim cteným kolegom zo strany OKS a to preto, lebo nás spájajú tri veci. Po prvé, je to snaha o odborné riešenia, po druhé, boj proti korupcii a po tretie, postoj ku komunistom.

Dovoľte mi privítať predsedu tejto strany, pána Ondreja Dostála. (možno nebude v sále, lebo ho zabásli ako chcel namaľovať Biľakovu sochu na čierno)

Ak sa SaS stane súčasťou reformnej vlády, vzdám sa svojho europoslaneckého mandátu s cieľom realizovať zmeny, ktoré navrhujeme. Spraviť život na Slovensku lepším je mojou prioritou.

Sme síce malá strana, máme len 160 členov, avšak máme vyše 1800 Priateľov slobody. Keďže všetci naši členovia môžu hlasovať na kongrese a voliť členov Republikovej rady, je namieste nasledovné porovnanie – člen v SaS je to, čo delegát v iných stranách a náš Priateľ slobody je porovnateľný s radovým členom v iných stranách.

Priateľ slobody s nami sympatizuje, niekedy nám pomôže a naopak, ak za nás kandiduje nečlen, tak len spomedzi Priateľov slobody. Sme taká veľká rodina, pravidelne komunikujeme a občas sa stretneme. Dovoľte mi na tomto mieste spomenúť a poďakovať sa Milošovi Domorákovi, ktorý už šiesty rok organizuje mesačné stretnutia členov a sympatizantov SaS. Moja vďaka patrí aj mnohým iným našim členom, ktorí vo svojom okolí robia dobré meno SaS a roky držia s nami, v dobrom i zlom.

Keď sa blížia voľby, dovolíme si Priateľov slobody požiadať o pomoc, a tak tomu bude aj tento krát. Blížiace sa voľby sú pre SaS mimoriadne dôležité. Sme totiž na najlepšej ceste trvalo sa etablovať ako pravicová liberálna strana a neskromne môžem povedať, že od vzniku Slovenska budeme prvou stranou vzniknutou na zelenej lúke, ktorej sa toto podarí. Preto poprosíme našich Priateľov slobody o pomoc v týchto voľbách, aby sme dosiali náš cieľ – volebný výsledok lepší ako 6 percent.

Na záver mi dovoľte pár slov k aktuálnej utečeneckej kríze, ktorú považujem za väčšiu a vážnejšiu, ako všetky krízy, ktoré EÚ v posledných rokoch riešila a rieši.

Je veľký rozdiel, či ide o krach, alebo o život. Či ide o pár rokov uskromnenia sa, alebo o zhoršenie života na celé generácie. Preto je vojna na Ukrajine nebezpečnejšia ako bankrot Grécka. Grécko skrachovalo za posledných 180 rokov 5 krát a nemám dojem, že niekedy by bola bývala ohrozená európska kultúra a civilizácia.

Tomuto dojmu, že je ohrozená európska kultúra a civilizácia, sa bohužiaľ, neviem ubrániť, keď sledujem aktuálnu krízu. Trvalý prílev viac ako 10 tisíc ľudí denne považujem za vážne ohrozenie európskych hodnôt. Mám obavu, že veľká časť ľudí neprichádza do Európy, lebo sa stotožňuje s európskymi hodnotami, ale preto, aby presadzovala tie svoje. Veľmi pozorne a s veľkými obavami vnímam tento vývoj. Vyjadrenia pani Merkelovej o tom, že Európa nedokáže ochrániť svoje hranice považujem za nehodné štátnika. Môžem len oceniť, že Európska únia po mesiacoch prizerania sa konečne začína konať. Áno, ľuďom ohrozeným vojnou treba pomôcť a poskytnúť im útočište, to je solidárne. Avšak spôsobiť pri tejto pomoci sebe veľké problémy nie je solidárne, ani liberálne, to je len hlúpe.

Dovolím si v tejto súvislosti pripomenúť, že práve SaS pred vyše mesiacom navrhla ucelené riešenia, ktoré sa ukazujú ako jediné funkčné – utesnenie hraníc, zriadenie utečeneckých táborov, takzvaných hotspots, navrátenie osôb ilegálne sa nachádzajúcich na území Európy a stabilizácia situácie v krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú. Potiaľto sa naše riešenia zhodujú s tými, ktoré začína EÚ realizovať. Avšak na rozdiel od EÚ, my zásadne nesúhlasíme s povinnými kvótami, ktoré situáciu neriešia, naopak, zhoršujú ju.

Vážené dámy a páni, sme dobrou, poctivou voľbou. Dávam vám moje slovo, že v zásadných otázkach neotočíme. Že v prvom rade budeme hájiť záujmy Slovenska a jeho občanov a že spravíme všetko preto, aby sa nám čím viac bodov z nášho programu, obzvlášť z časti AGENDA 2020, podarilo zrealizovať.

Na to potrebujeme váš hlas, o ktorý sa týmto uchádzame. Mandát, ktorý nám dáte, budeme vykonávať čestne a zodpovedne. Sľubujem.

- Reklama -