Sulík (SaS): Minischengen by bolo víťazstvo teroristov

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

„Keď pre nič iné tak preto, lebo takýto projekt sa nedá uskutočniť zo dňa na deň, zabral by veľa času, rokovaní a vyvolal by veľa konfliktov v rámci EÚ. Skôr sa treba zamyslieť nad tým, či štáty, ktoré nechránia vonkajšiu hranicu Schengenu, by nemali tento priestor opustiť. Podľa nášho názoru je minischengen len veľmi nešťastná slepá ulička, ktorá odvádza pozornosť európskej verejnosti od skutočných problémov,“ hovorí predseda SaS Richard Sulík.

Tie SaS vidí v nedostatočnej ochrane hraníc EÚ alebo aspoň vonkajšej hranice, v nedostatočnej eliminácii radikálnych islamistov na území EÚ, s čím úzko súvisí aj nedostatočná kooperácia spravodajských agentúr a policajných zborov v rámci členských štátov únie. Toto sú podľa SaS zásadné témy, na ktoré sa treba sústrediť a nevytvárať naprieč Európou umelé hranice. Boli by to len pomníky sváru.

 „Voľný pohyb osôb v schengenskom priestore je významným výdobytkom európskej súdržnosti. Ak sa tejto slobody vzdáme, bude to víťazstvo teroristov a Islamského štátu,“ uzatvára predseda SaS Richard Sulík. 

- Reklama -