Štátny tajomník Parízek: Utláčaní mladí ľudia bez ilúzií sa stávajú ľahkou obeťou extrémizmu

0
Lukáš Parízek (Autor: mzv.sk)

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek dnes vystúpil na konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a jej partnerov pre spoluprácu z oblasti Stredozemného mora na tému Mládež na sever a juh od Stredozemného mora: ako čeliť bezpečnostným výzvam a posilniť príležitosti.

Vo svojom vystúpení na konferencii L. Parízek zdôraznil úzku prepojenosť medzi bezpečnosťou a prosperitou, perspektívou na uplatnenie sa, ktorú mladí ľudia vnímajú vo vlastnej krajine a ich zraniteľnosťou a bezbrannosťou pred tlakom násilnej radikalizácie, ktorá môže viesť až k terorizmu: „Niet divu, že ak sa mladí ľudia cítia byť olúpení o svoju budúcnosť na mieste, kde žijú, začnú hľadať lepšie príležitosti inde. Utláčaní mladí ľudia bez ilúzií sa potom stávajú ľahkou obeťou extrémizmu akéhokoľvek druhu a násilne sa postavia proti vlastným alebo aj cudzím vládam a spoločnostiam.“

Tieto fenomény však nie sú limitované národnými hranicami. Slovensko si je vedomé potreby, ale následne aj výhod spolupráce s medzinárodnými partnermi pri rôznych bezpečnostných výzvach. Cestu vpred predstavuje dobrá správa vecí verejných s dôrazom na postavenie mládeže. „Je potrebné prijať konkrétne kroky, ktoré povedú k zlepšeniu života mladých ľudí, vrátane budovania perspektív a budúcnosti pre nich,“ povedal štátny tajomník L. Parízek o hľadaní dlhodobých a udržateľných riešení.

Konferencia pod vedením ministra zahraničných vecí a európskej integrácie Rakúska Sebastiana Kurza ako budúcoročného predsedu OBSE bola platformou pre výmenu názorov a skúseností účastníckych štátov OBSE a jej partnerov pre spoluprácu z oblasti Stredozemného mora (Alžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Maroko a Tunisko) a zdieľanie dobrých skúseností. Vystupujúci spoločne sformulovali odporúčania pre posilnenie dialógu a zlepšenie konkrétnych príležitostí pre mládež.

- Reklama -