Štátny tajomník I. Korčok: Írsky príklad je dôkazom toho, že rokovania o Brexite prinesú veľký komplex tém

0
Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

Konzultácie sa uskutočnili v rámci série bilaterálnych stretnutí v jednotlivých členských štátoch EÚ, na ktorých írska strana partnerom tlmočí špecifický kontext a mimoriadne citlivý dopad Brexitu na Írsko. Z dôvodu silnej historickej, sociálnej a ekonomickej previazanosti na Britániu je totiž Írsko považované za krajinu, ktorú najviac zasiahnu negatívne dôsledky Brexitu. Unikátnosť írskej situácie podčiarkuje aj celý rad citlivých otázok ako je severoírsky  mierový proces alebo zachovanie režimu neviditeľnej hranice (tzv. Common Travel Area) medzi Írskom a Severným Írskom. I. Korčok vyjadril porozumenie pre írske špecifiká a tlmočil prioritnú ambíciu SR, ktorou je zabezpečiť práva Slovákov v súčasnosti žijúcich a pracujúcich v Británii.

Pokiaľ ide o priebeh a výsledky brexitových rokovaní, obaja partneri zdôraznili potrebu zachovania jednoty 27 členských štátov EÚ pri rokovacom stole. Podľa I. Korčoka musí byť výsledkom procesu rokovaní „vyvážená dohoda, ktorá neprinesie ujmu občanom EÚ ani ekonomikám jednotlivých členských štátov.“ Obaja partneri sa zároveň zhodli, že Brexit je napriek negatívnej konotácii zároveň aj šancou na racionálne hľadanie cesty k vybudovaniu lepšej a silnejšej Únie do budúcna.

Pri téme budúcnosti EÚ sa diskusia sústredila na pripravovanú Rímsku deklaráciu, ktorú prijmú lídri členských štátov koncom marca s cieľom ponúknuť občanom politickú víziu atraktívnej EÚ pre budúcnosť. Štátny tajomník I. Korčok konštatoval, že snahou Slovenskej republiky bude „presadiť pozitívny jazyk deklarácie, ktorá by mala sebavedomo poukázať na výdobytky európskej integrácie“. Partneri sa jednoznačne zhodli v tom, že EÚ je najlepším nástrojom na riešenie výziev v celoeurópskom a globálnom meradle. Práve členstvo v Únii umožňuje podľa I. Korčoka aj malým hráčom ako Slovensko a Írsko hovoriť silným hlasom a znásobovať svoj vplyv.

Hoci dvojstranné vzťahy medzi krajinami sú pomerne intenzívne a umocňuje ich aj početná slovenská komunita žijúca v Írsku, prediskutoval I. Korčok s D. Murphym aj možnosti ako ďalej rozvinúť existujúci potenciál, a to najmä v oblasti obchodu a investícií. Prínosom pre rozvoj tohto typu vzťahov je aj existencia priameho leteckého spojenia medzi oboma hlavnými mestami.

    - Reklama -