štvrtok, 28 marca, 2024
16.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Stanovisko hnutia OĽANO k demisii Petra Kažimíra

Stanovisko hnutia OĽANO k demisii Petra Kažimíra

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

V hnutí OĽANO nezabúdame ani na to, že Peter Kažimír pôsobil vo vládach, ktoré boli poznačené obrovskými korupčnými kauzami a škandálmi, pri ktorých vždy pôsobil ako „mŕtvy chrobák“. Spomeňme len posledné eurofondové škandály na Ministerstve školstva, colné podvody na Finančnej správe, Bašternák, Kočner a podobne.

Pripomíname aj to, že Peter Kažimír je už siedmy minister z 13-tich, ktorý opustil vládu od posledných parlamentných volieb. Aj preto si myslíme, že vláda svoju stabilitu prezentuje iba navonok, no v skutočnosti všetky odchody a príchody nových ľudí negatívne ovplyvňujú ministerstvá.

Veronika Remišová uviedla, že spôsob, akým prebehla výmena guvernéra NBS je mimoriadne nezodpovedný a škandalózny. „Ak raz funkčné obdobie guvernéra končí v januári v roku 2021, je neprijateľné, aby odchádzal len kvôli tomu, že na jeho teplé miesto chce Smer dosadiť svojho nominanta Petra Kažimíra a tak ovládnuť Národnú banku Slovenska. Takýto prístup podkopáva nezávislosť tejto inštitúcie a dôveru v zákony a v štát ako taký,“ povedala.

Remišová takisto upozornila, že „vládna koalícia a hlavne Smer si chce takto zabezpečiť privatizáciu všetkých dôležitých inštitúcii v štáte. Nového guvernéra NBS mal voliť až nový parlament po voľbách. Namiesto toho si chce Smer zabetónovať svojho nominanta na ďalších 6 rokov. To isté chce spraviť aj s generálnym a špeciálnym prokurátorom, pretože v záujme Smeru je ovládnuť aj tieto inštitúcie, hoci ich funkčné obdobia končia krátko po nových parlamentných voľbách. Vládna koalícia obchádza ducha zákonov, pošliapava fungovanie štátu a riadny chod nezávislých inštitúcii,“ uzavrela Remišová.

 

- Reklama -