Spevár (SDKÚ-DS): Existujú oveľa účinnejšie spôsoby prezentácie slovenských start-upov vo svete

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

„Rozvoj inovácií a podpora start-upov je nevyhnutnosťou pre každú krajinu, ktorá nechce, aby jej ušiel vlak. Je preto nepochopiteľné, že mnohí najúspešnejší predstavitelia slovenských start-upov dostali pozvánku na podujatie za vyše 1,4 milióna eur len pár dní pred jeho konaním. Navyše, ak si vláda takto predstavuje napĺňanie svojho sociálneho balíčka, tak mám skutočne obrovské obavy o slovenský štátny rozpočet. Žiaľ, pokojne sa môže stať, že výsledkom tento konferencie bude nula nových start-upov,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa SDKÚ-DS je zarážajúce, že na konferencii bude priestor na prezentáciu len pre 60 start-upov. Navyše, success stories sú voľne prístupné na internete. Preto je veľmi otázny účinok konferencie, na ktorej sa nezúčastnia ani mnohí predstavitelia slovenskej start-upovej scény.

Nepochopiteľné sú aj niektoré výdavky, najmä za technické, ale aj personálne zabezpečenie. Z mnohých stoja za pozornosť napríklad honorár pre blogera vo výške 5 400 eur, náklady na D.J.-ov vo výške 6 000 eur alebo zabezpečenie za wi-fi  za 12 000 eur.

„Existujú oveľa účinnejšie spôsoby prezentácie slovenských start-upov vo svete. Ak chce vláda podporovať ich rozvoj, musí svoju pozornosť zamerať iným smerom. V prvom rade sa musí na školách učiť to, čo absolventi môžu využiť v praxi. Druhým krokom je zjednodušiť zakladanie firiem. Mnohé dnešné giganty začínali v garážach na amerických predmestiach, aj keď u nás sa slovné spojenie garážová firma skompromitovalo. Start-upy nepotrebujú konferecie za 1,4 milióna, ale daňové prázniny,“ uviedol IT špecialista a predseda SDKÚ-DS v Trenčianskom kraji Ján Spevár.

- Reklama -