Sotáková (KSS): Musíme zásadne zmeniť zdravotníctvo v prospech občana

0
KSS (Autor: KSS)

Umožnili vytvoriť súkromno vlastnícky monopol v zdravotníctve a vytvoriť  tak kanál nepretržitého finančného toku do  domácich a zahraničných rúk.

Súčasný zdravotnícky systém na Slovensku je výsledkom zlyhania politikov, ktorí spôsobili  dehonestáciu a úpadok celého zdravotníctva. Deficit medzi príjmami a  výdavkami  sa každoročnej zväčšuje, finančné prostriedky sú vynakladané neúčelne, čoho dôsledkom je nárast zadlženosti zdravotníckych zariadení. Na vine nie sú lekári, zdravotné sestry a pacienti, ale politický systém. Zdravotné systémy môžu fungovať len so zdravotníckymi pracovníkmi. Základným pilierom poskytovania zdravotnej starostlivosti  je všeobecný lekár, ktorý je účinným poskytovateľom a koordinátorom zdravotnej starostlivosti. Na zlepšenie finančnej situácie v ich ambulanciách budeme presadzovať zvýšenie podielu z celkových zdrojov alokovaných pre zdravotníctvo z dnešných 4% na 6%(priemer v EÚ je 8%).

My nepodporíme plánované vytvorenie novej plošnej sieťovej štruktúry- siete centier integrovanej starostlivosti. Podstatou tohto kroku je rušenie doterajších ambulancii všeobecných lekárov, ich presun do nových cca 140 centier vybudovaných z eurofondov. Dnešné ambulancie 2000 lekárov sa premenia na odvetvie vytvárania zisku zo zdravotných odvodov pre nového majiteľa, s menšou dostupnosťou najmä pre pacientov  starých a chudobných.

Nepripustíme privatizovanie ekonomicky lukratívnych činností v zdravotníctve a budeme trvať na  ich  navrátení  späť do nemocníc.

Budeme žiadať, aby zdravotná starostlivosť na úrovni súčasných poznatkov  medicíny sa poskytovala na území celej republiky rovnako, aby sa nevyskytovali regionálne rozdiely a bola dostupná pre všetky skupiny obyvateľov Slovenska. Okamžite je potrebné zastaviť rušenie lôžkových oddelení iba na podklade ekonomických výsledkov.

Našim cieľom je dosiahnutím zdravého  životného  a pracovného  prostredie, kvalitnými  potraviny z domácej produkcie, preventívnymi kardiovaskulárnymi a onkologickými programami, starostlivosťou  o deti, ženy, seniorov a marginalizované skupiny  tieto takmer 10 ročné rozdiely  znížiť..

KSS bude presadzovať , aby všetkým občanom Slovenska bola poskytovaná bezplatná komplexná zdravotná  starostlivosť , tak ako to bolo pred rokom 1989.

MUDr. Anna Sotáková,kandidátka na poslankyňu do NR SR

- Reklama -