Sólymos (Most-Híd): Pri nízkouhlíkovej stratégii pomôže Slovensku Svetová banka

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Som veľmi rád, že práve Svetová banka, ktorá je medzinárodnou organizáciou s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti nízkouhlíkového rozvoja a zeleného rastu, prijala našu ponuku a bude počas nasledujúcich 18 mesiacov naším poradcom a spolupracovníkom,“ uviedol Sólymos s tým, že ministerstvo sa tak posunie bližšie k splneniu úlohy z Programového vyhlásenia vlády. Kabinet sa v ňom zaviazal k vypracovaniu „Nízkouhlíkovej stratégie do roku 2050“. Prípravné práce na nej trvajú už niekoľko rokov.

Výsledkom spolupráce so Svetovou bankou bude štúdia nízkouhlíkového rastu SR do roku 2030 s výhľadom  do roku 2050. Tá bude slúžiť ako základ pre vypracovanie Nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR. „Zároveň nám Svetová banka pomôže s vytvorením a zaškolením tímu expertov z ďalších rezortov a odborníkov z akademickej a univerzitnej obce,“ spresnil minister.

„Som rád, že môžeme ministerstvu životného prostredia poskytnúť cenné skúsenosti,“ povedal Antony Thompson zo Svetovej banky.

Cieľom projektu je pomocou makroekonomického a energetického modelu analyzovať možné scenáre nízkouhlíkového rozvoja Slovenska v stredno- a dlhodobom horizonte, ktoré budú v súlade s cieľmi klimaticko-energetického Rámca EÚ. Celkové náklady na projekt predstavujú 589 000 eur, pričom poskytnuté služby budú hradené zo štátneho rozpočtu. Svetová banka je inštitúciou, ktorá má bohaté skúsenosti s podobným typom projektov a má k dispozícii tím skúsených odborníkov.

- Reklama -