Sme rodina: Ochrana občanov pred podvodmi pri dobrovoľných dražbách

0
Boris Kollár, líder hnutia Sme rodina (Autor: SITA)

Silnou témou nášho hnutia je predovšetkým exekučná amnestia, v ktorej chceme pokračovať. Ako sme občanom sľúbili, aj na tento schôdzi hnutie SME RODINA predložilo novelu exekučného poriadku. Avšak zo spätnej väzby občanov hnutie zistilo, že je tu ďalší závažný problém, ktorý doteraz žiadna zo štandardných strán neriešila a zatvára si pred ním oči, hoci o ňom dobre vedia.

Tým problémom sú podvody, ktoré sa páchajú na dlžníkoch, na zadlžených ľuďoch. V tomto prípade pri dobrovoľných dražbách. Na rozdiel od exekúcií, v ktorých prichádzajú ľudia typicky o hnuteľný majetok, v dobrovoľných dražbách sú škody podstatne vyššie, nakoľko dlžníci prichádzajú o svoje vlastné bývanie a strechu nad hlavou, alebo iné nehnuteľnosti, zaťažené záložným právom.

Na ochranu veriteľov navrhuje hnutie jednoduchý recept: dobrovoľné dražby bude možné realizovať iba s povolením súdu, alebo ak zúčastnené strany notárskou zápisnicou podpíšu súhlas. Tým sa zabráni odborne a právne zdatným veriteľom a dražiteľom zneužiť svoju pozíciu, napr.: zavádzaním alebo predstieranou ústretovosťou voči veriteľovi, ktorý častokrát nie je schopný v krátkom čase postupovať správne, čím je vystavený hyenickému získavaniu jeho majetku.

Boris Kollár v tejto súvislosti zdôraznil: „Nedáme pokoj, budeme tlačiť na koaličných poslancov, na vládu, pokiaľ týmto ľuďom nejakým spôsobom neuľavíme a nepomôžeme podobne ako to bolo v prípade exekučných amnestií.“

Tlačovú správu si môžete stiahnuť v PDF formáte (PDF)

- Reklama -