Simon (Most-Híd): Ministerstvo kultúry neprimerane zasahuje do volebnej kampane

0
Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Rezort kultúry podľa Zsolta Simona zneužíva svoje právomoci voči opozícii a neprimerane zasahuje do volebnej kampane. „To, že ministerstvo koná nad rámec svojich kompetencií a tým aj nad rámec zákona potvrdzuje prípad z Lučenca, kedy mestu listom z 28. januára 2016 prikázalo odstrániť plagáty politickej strany z plôch určených na propagáciu kandidátov do parlamentných volieb,” vysvetlil podpredseda Most-Híd s tým, že ešte dnes podá vo veci sťažnosť na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorú požiada aj o nápravu.

Odstráneniu plagátu strany z výlepovej plochy podľa jeho slov predchádzal podnet občana, ktorý plagát napadol v súvislosti používaním jazyka národnostnej menšiny. „Na volebnú kampaň sa nevzťahuje zákon o reklame, pričom zákon o volebnej kampani neuvádza nič o používaní štátneho jazyka,” pripomenul Zsolt Simon.

„Po konzultácii s právnikmi sme dospeli k záveru, že ministerstvo kultúry neprimerane zasahuje do volebnej kampane opozície a som presvedčený, že takéto nezákonné konanie štátnej inštitúcie je nutné stopnúť už na samom začiatku. Ak sa tak nestane, zajtra sa môžu stať obeťou takejto arogancie moci štátostrany aj ďalší,“ zdôraznil.

V súvislosti s výhradami, že plagát strany Most-Híd nespĺňa pravidlá o používaní štátneho jazyka, Zsolt Simon dodal: „Chcem zdôrazniť, že pre stranu Most-Híd je dôležité, aby s každým voličom komunikovala a oslovila ho v jeho materskej reči. Preto sú aj plagáty, na ktorých som spoločne s kandidátom Štefanom Kertészom, zrozumiteľné tak v slovenčine, ako aj v maďarčine.“

- Reklama -