Sieť: Smer sa chystá legalizovať úplatky

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Smer sa v návrhu novely ústavného zákona o konflikte záujmov chystá legalizovať úplatky.“Poslanci Národnej rady SR podľa návrhu Smeru budú môcť prijímať dary, ak ich počas výkonu funkcie budú používať na verejné účely. To je v praxi legalizácia úplatkov pre papalášov,” povedal dnes podpredseda Siete a poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Doteraz bola možnosť prijímania darov pre verejných funkcionárov zakázaná.

Návrh novely, predložený Petrom Pellegrinim, Janou Laššákovou a Miroslavom Čížom, umožní parlamentnej väčšine naďalej chrániť svojich poslancov nielen pred trestami za možné porušenie zákona, ale aj pred vyšetrením príslušných podozrení. Proti rozhodnutiu väčšiny v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií o nekonaní v konkrétnom prípade sa totiž menšina nebude môcť odvolať na Ústavný súd.

NOVÝ ZÁKON BUDE EŠTE NETRANSPARENTNEJŠÍ AKO SÚČASNÝ

Majetkové priznania ostanú rovnako vágne ako doposiaľ. “Návrh zákona nerozširuje obsah toho, čo má funkcionár priznať. Verejnosť sa tak ani po zmene zákona nedozvie, odkiaľ sa berú zázračné príjmy ministrov Jána Počiatka či Roberta Kaliňáka,” poznamenal Beblavý. Nový zákon bude podľa neho ešte netransparentnejší ako súčasný, pretože nebude možné žiadať ani zverejnenie, aké konkrétne nehnuteľnosti funkcionár vlastní.

Vládne obdobie Smeru sa tak skončí bez toho, aby verejní funkcionári museli skutočne priznávať svoje majetky a znášali zodpovednosť za svoje prešľapy. “Návrh ústavného zákona o konflikte záujmov z dielne Smeru je hanbou a fiaskom. Hoci jeho príprave predchádzala dohoda všetkých parlamentných strán v roku 2013, výsledok je tak katastrofálny, že ho svojím podpisom nepodporil ani jeden opozičný poslanec,” podotkol Beblavý.

SMER PRIDÁVA PAPALÁŠOM ĎALŠIE VÝHODY

Typickým pre Smer je, že namiesto obmedzení návrh pridáva papalášom ďalšie výhody. “Podľa dnešnej situácie verejní funkcionári môžu zastupovať štát alebo obec v orgánoch verejných firiem, ale musia to robiť zadarmo. Smer sa rozhodol im umožniť si privyrobiť – v každej firme do 400 eur mesačne,” vysvetlil šéf pracovnej skupiny Siete pre očistu verejného života Ivan Rončák.

SIEŤ JE PRIPRAVENÁ PRESADIŤ ZÁSADNÉ ZMENY

Sieť je v prípade účasti v budúcej vláde pripravená presadiť zásadné zmeny v tejto oblasti.“Spravíme z ústavného zákona o konflikte záujmov skutočný prostriedok na vyššiu transparentnosť, ktorý verejnosti umožní pozerať papalášom na prsty,” povedal Rončák. Zákon bude obsahovať aj zásadu, že nepriznaný majetok prepadne a jednotný web na všetky majetkové priznania v štáte.

- Reklama -